søndag, august 21, 2011

I Udmurtia kommer folk til tro når de kristne ber for dyrene deres!

Udmurtia er en russisk delrepublikk som ligger omkring 100 mil øst for Moskva, like bortenfor Uralfjellene. Her bor det finsk-ugriske folkeslaget udmurterne. I dag er de en minoritet i sin egen delrepublikk. Izjevsk er delrepublikkens hovedstad, men her finner vi også byen Votkinsk (bildet) med sine 100.000 innbyggere. Votkinsk er særlig kjent fordi det var her den verdenskjente komponisten Peter Tsjakovskij ble født. Men her finnes også en stor evangelisk menighet.

I byen Votkinsk vokste Sergeij Mansurov opp. På begynnelsen av 1990-tallet kom han til tro i en baptistkirke. Ganske snart ble Mansurov leder for en gruppe som evangeliserte over alt: på skoler, bedrifter og ute på gaten. De traff på en lignende gruppe som ble ledet av en mann som het Sergeij Kudrin. De to gruppene ble slått sammen og ble til kjernegruppen i en ny pinseforsamling i Votkinsk. Forsamlingen vokste raskt, og i 1998 bygget de sin egen kirke. Den hadde plass til 200 mennesker.

- Vi bygget den med vår egen innsats og våre egne offer, og litt hjelp fra Filadelfiaforsamlingen i Izjevsk, forteller Sergeij Mansurov.

Menigheten vokser ikke like raskt som før. Før døpte man 20-25 personer i året, nå døper man årlig omkring 10 personer.

Men forsamlingen har ikke bare nøyd seg med å vokse i Votkinsk. Den har også plantet forsamlinger og husgrupper på et titalls plasser rundt om i byen. Forsamlingen i Votkinsk har 250 medlemmer, hvor omtrent halvparten er russere og den andre halvdelen udmurtere. I de nyplantede gruppene er det flest udmurtere som er med. Totalt regner man med 450 medlemmer i Votkinsk.

Sergeij Mansurov forteller om hvordan menigheten bruker ulike hverdagshendelser som utgangpunkt for å vitne:

"Vi innbyr gjerne til fest. Fyller noen i menigheten år innbyr de sine slektninger. De kommer ikke i kirken, men en fest hjemme takker de ikke nei til. Denne muligheten bruker vi til å synge og vitne for dem," forteller Mansurov.

Sergeij Mansurov forteller også om et ganske spesielt tilfelle hvor en menighet ble grunnlagt:

"Vi hadde vært ute i en by for å evangelisere, men ingen synes å være interessert. Da ropte noen på oss fra et hus: 'Kom dit! Vår hest er i ferd med å dø. Kan deres Gud hjelpe hesten så skal vi tro!' Vi ba for hesten som ble legt. Flere kom til tro og en husmenighet ble grunnlagt."

I Udmurtia er dyrene livsviktige.

Et sted i Udmurtia ble kalt stedet "der demonene bodde". På dette stedet hadde det vært uvanlig mange selvmord. En gruppe kristne reiste til stedet for å be. Nå har man ikke hørt tale om selvmord på lenge. Derimot finnes det tre evangeliske menigheter der!

Ingen kommentarer: