tirsdag, august 23, 2011

Luther om det å tegne seg med korsets tegn



Mange forbinder nok det å 'korse seg', eller tegne seg med korsets tegn, som noe katolsk, eller noe som ortodokse kristne gjør. Men godeste Martin Luther anbefaler at kristne gjør korsets tegn både morgen og kveld! Her er Luthers veiledning til morgenbønn og aftenbønn:

Morgenbønn
Om morgenen, når du står opp av sengen skal du tegne deg med det hellige korsets tegn og si: I Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Så kan du fremsi trosbekjennelsen og Fadervår, mens du kneler eler står. Om du vil, kan du også be denne bønnen:

Jeg takker Deg, min himmelske Far, ved Jesus Kristus, Din kjære Sønn, fordi Du denne natt har bevart meg fra all skade og fare. Og jeg ber Deg at Du også i dag vil bevare meg fra synder og alt ondt, så all min gjerning og mitt liv må være Deg til behag. For jeg overgir meg med legeme og sjel og alt i Dine hender. La Din hellige engel være med meg, så den onde fiende ikke får makt over meg.

Gå så med glede til ditt arbeid, og syng gjerne en salme som kan være deg til oppbyggelse.

Kveldsbønn:
Om kvelden når du går til sengs, skal du tegne deg med det hellige korsets tegn og si: I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Så skal du fremsi trosbekjennelsen og Fadervår, mens du kneler eller står. Om du vil, kan du også be denne bønnen:

Jeg takker Deg, min himmelske Far, ved Jesus Kristus, Din kjære Sønn, fordi Du så nådig har bevart meg i denne dag. Og jeg ber Deg at Du må tilgi meg alle mine synder, all urett som jeg har gjort, og nådig bevare meg i natt. For jeg overgir meg med legeme og sjel og alt i Dine hender. La Din hellige engel være med meg, så den onde fiende ikke får makt oer meg.

Og legg deg så glad til å sove.

(Fra Kirkeårets tekster. Verbum 1992)

Ingen kommentarer: