tirsdag, august 30, 2011

Ortodoks skriftforståelse, del 7

Her følger syvende del av artikkelen til metropolititt Kallistos Ware om det ortodokse skriftsynet:

Når vi leser Skriften, kan vi ta tre skritt. Først har vi i Skriften Bibelhistorien: verdens historie siden Skapelsen, det utvalgte folks historie, historien om Guds inkarnasjon i Israel, og om 'de kraftige gjerninger etter Pinsen. Den kristendom, vi finner i Bibelen, er ikke en ideologi, eller en filosofisk teori, men en historisk basert tro.

Så må vi ta det neste skritt. Historien, slik den presenteres i Bibelen, er en personlig historie. Vi ser, hvordan Gud griper inn til bestemte tider og på bestemte steder, og hvordan Han går i dialog med bestemte mennesker. Vi tar for oss beretningen om de særlige kall, Gud gir Abraham, Moses og David, Rebekka og Rut, Jesaja og profetene, og så Jomfru Maria og apostlene. Vi oppfatter denne selektivitet i den guddommelige inngripen i historien, ikke som en forargelse, men som en velsignelse. Guds kjærlighet er altomfattende i sitt mål, men Hans inkarnasjon finner sted i et bestemt hjørne av verden, på et bestemt tidspunkt, og Han fødes av en bestemt mor.

Vi må på denne måte ta imot en enestående karakter, Guds handlemåte i verden har, slik som den er beskrevet i Skriften. Dèn, som elsker Bibelen, elsker dens detaljer med hensyn til tid og sted. Ortodoksien har en voldsom hengivenhet til Det Hellige Land, for de stedene der Kristus bodde og lærte, døde og sto opp igjen. En pilegrimsreise til Jerusalem og Galilea er en glimrende hjelp for å komme djupere inn i Skriften: Gå dèr hvor Kristus gikk, reise ned til Dødehavet, sitte alene på klippene og fornemme, hva Kristus følte under den 40 dager lange fristelsen i ørkenen, drikke vann fra den kilde hvor Han talte med den samaritanske kvinnen; gå til Getsemane hagen om natten, sitte i mørket under de eldgamle oliventrærne og se tvers over dalen til byens lys; til fulle å oppleve, hvor virkelig den historiske rammen er, og så ta disse opplevelsene med hjem til den daglige bibellesningen.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: