onsdag, august 10, 2011

Museer for anabaptistisk historie trekker til seg store publikumsskarer i Østerrike

Et 15 meter langt Gallei-skip er satt opp i ruinene rundt Falkenstein borgen i Østerrike, som et offentlig minnesmerke over en dramatisk hendelse i anabaptistenes historie. En historie som for det meste er gått i glemmeboken for Østerrikes vedkommende.

"Mange fra Østerrike tror at frikirkene, de evangelikale, er amerikanske sekter," sier komitelederen for Anabaptist Museet i Falkenstein borgen, Reinhold Eichinger, og legger til: "De har ingen anelse om at de er en åndelig frukt av reformasjonsperioden i deres eget land."

Museet viser den historiske konteksten og troen til den anabaptistiske bevegelsen. En del av denne historien er den dramatiske fortellingen om en gruppe Hutterianere som satt fengslet i borgen, og som ble dømt til gallei-tjeneste, en av de verste formene for straff som fantes på denne tiden.

Mer enn 300 mennesker deltok på åpningen av museet 19. juni. Den høytidelige åpningseremoien inneholdt blant annet en sang skrevet av Hans Hut, skrevet for 500 år siden og en foredrag av historikeren Josef (Sepp) Enzenberger.

Museumsprosjektet er et viktig bidrag til økt historieforståelse for landets skoleungdom. Skolene i Østerrike begynner nå å inkludere anabaptistenes historie i skoleundervisningen. Museet i Falkenstein borgen, er det andre museet denne komiteen har åpnet. I 2008 åpnet de et landsby museum med bakgrunn i den anabaptistiske grenen Hutterianerne, i Niedersulz, omkring en halvtimes kjøring nordøst for Wien. Siden åpningen har 40.000 mennesker besøkt dette museet.

Ingen kommentarer: