mandag, august 08, 2011

Mennesker som har formet mitt teologiske ståsted, del 9

I går skrev jeg litt om den betydningen Peter Halldorf har hatt for min åndelige utvikling de senere årene, og i den sammenhengen nevnte jeg Den økumeniske kommuniteten som har sitt utspring i Nya Slottet Bjärka Säby. Jeg skrev at jeg skulle komme tilbake til en presentasjon av denne, og den kommer her:

Den økumeniske kommuniteten i Bjärka Säby er et fellesskap av mennesker som vil støtte hverandre i å gå en felles vei i Kristi etterfølgelse. De som er en del av kommuniteten tilhører ulike kirker og et av kommunitetens viktigste kall er å be om og samtidig være et uttrykk for kristen enhet. Dette er snakk om en såkalt lekmannskommunitet og består av mennesker fra hele Norden. Felles for alle som er medlemmer er et troens gjenkjennelse i møtet med den spiritualitet som preger bønnen, retreatene og gudstjenestene på Bjärka Säby. Medlemmene følger en åndelig regel. Her finnes også det som kalles en fraternitet, det vil si brødre og søstre som lever et liv i fellesskap på Bjärka Säby og leder det daglige gudstjenestelivet.

Hjertet i kommuniteten og dens spiritualitet er nattverden. Den regelmessige feiringen av nattverden er den viktigste kilden til liv og legedom for våre liv sammen. På Nya Slottet Bjärka Säby feires det daglige tidebønner, nattverden feires to ganger i uken.

Den som går inn som medlem av kommuniteten avlegger et løfte, som fornyes hvert år. Løftet innebærer at man forplikter seg til en åndelig disiplin som omfatter et mål for dagen, et for uken og et for året. Løftet innebærer at man ber minst en tidebønn hver dag, hver uke tar den i en nattverdgudstjeneste fortrinnsvis i sin egen forsamling og deltar i minst en retreat hvert år. Kommuniteten har også det man kaller Veivisere, som er en form for målsettinger som gir retning til det personlige liv, såvel som et liv i fellesskap med andre. Noen av dem er: å fordjupe seg i Bibelen gjennom å praktisere Lectio Divina, søke personlig veiledning gjennom å ha en medvandrer, etterstreve en enkel livsstil, solidarisere seg med verdens fattige.

Kommuniteten ledes av en preses, som for tiden er Peter Halldorf, og to som utøver tilsyn. Disse er for tiden biskop Biörn Fjärstedt og pastor Sten-Gunnar Hedin.

Bildet er tatt i forbindelse med en retreat med biskop Thomas fra den koptisk-ortodokse kirke hvor tema var: Det personlige bibelstudiet. På bildet sees Peter Halldorf og undertegnede.

Ingen kommentarer: