torsdag, august 25, 2011

250 års minnet for William Careys fødsel markert over hele Storbritannia


Baptistkirker over hele Storbritannia feiret 250 års minnet for William Careys fødsel forrige helg.

William Carey, baptist, lingvist og botanist, og ofte omtalt som 'den moderne misjonens far', ble født 17. august 1761. En serie markeringer fant sted i Paulerspury, hvor han ble født, i Northampton hvor han ble døpt, i Moulton hvor han virket som pastor, og i Hackleton hvor han arbeidet som lappeskomaker. 21. august er blitt kjent som "Carey Sunday" og støttet av menighetene tilhørende The Baptist Union of Great Britain, Tne Baptist Union of Scotland og The Baptist Union of Wales. På lørdag var Carey Baptist Church i Moulton vertskap for et program hvor det var kontinuerlig opplesning av evangeliene.

"Dette er det stedet hvor han hadde sin visjon," sier pastor David Gamston, og legger til: "Vi synes det er viktig å feire dette fordi uten ham, så er det ikke sikkert vi hadde hatt de misjonsorganisasjonene vi har i dag.

Det var i 1792 at han stiftet misjonsselskapet som sendte ham til India; det landet han tjente trofast i 41 år til sin død. Og misjonsselskapet eksisterer fremdeles: BMS World Mission arbeier i 35 land i Asia, Afrika, Latin-Amerika, Europa og Midt-Østen.

I sin tid i India hjalp lappeskomakeren fra Northamptonshire med å få oversatt Bibelen til 35 språk, grunnla Serampore College i Vest-Bengal, som fremdeles har godt ry på seg, og var med på å forby sati-praksisen (enkebrenning).

I forbindelse med en spesiell gudstjeneste onsdag 17. august ble det avduket en plakett ved elven Nene, hvor William Carey ble døpt. I dag er dette stedet for Northampton Railway Station.

Ingen kommentarer: