13 juli i år var det 300 år siden det såkalte "Bernese Anabaptist Exodus", hvor de lokale myndighetene fordrev 350 menn, kvinner og barn ut av denne kantonen i Sveits. De som ble fordrevet var både de som tilhørte Amish-bevegelsen, og ikke-amish grupper og er den største masse-migrasjonen i landets historie. I år vil The Bienenberg Theological Seminary holde et seminar i Liestal om denne historiske hendelsen. Det skjer i tiden 1.-2. september.
Bienenberg professor i kirkehistorie og etikk, Hanspeter Jecker, sier at utvisningen av anabaptister i 1711 representerte kulminasjonen av en rekke bestrebelser fra myndighetene i Bern om å gjøre disse områdene "gjendøper-frie". I 1709 i forbindelse med et møte i parlamentet i kantonen Bern ble det sagt: "vi håper å kunne dra gjendøper-ugresset ut av jorda fullstendig."
Hollandske mennoniter hørte om det som holdt på å skje, og henvendte seg til den hollandske regjeringen og ba den om å gripe inn. 13. juli 1711 ble et amnesti gitt til 350 menn, kvinner og barn, som dro nordover i båter mot Basel og Holland.
Noen av disse forble i Holland, andre dro til Palatinate i Tyskland, mens andre returnerte til Sveits.
"I kampen mot gjendøperne, arbeidet kirken og myndighetene i et svært tett samarbeide," forteller professor Jecker.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar