søndag, august 28, 2011

Mennesker som har formet mitt teologiske ståsted, del 15

Det er underlig hvordan et kort møte kan ha en så stor påvirkningskraft!

Men slik var mitt møte med den koptiske biskopen: et menneske som var så til stede, som bar med seg en fylde, et nærvær av Gud, som jeg sjeldent har opplevd.

Jeg lyttet til hans undervisning i foredragssalen på Bjärka Säby. Biskop Thomas underviste om det personlige bibelstudiet. Nå har jeg hørt mangt og mye av bibelundervisning siden jeg ble en kristen i 1972, men dette var annerledes. Ikke fordi biskop Thomas sa noe nytt og annerledes, selv om han også kom med mange gode poenger, men det var mannen! Budbæreren! I biskop Thomas så jeg noe forkroppsliget. Hans ord, hele hans vesen, bar tydelig preg av å ha tilbrakt år sammen med Jesus.

Det personlige bibelstudiet - behovet for en stille stund, hadde jeg lært betydningen av på en av de første leirene til Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag. Jeg husker jeg satte meg ned med min Bibel for første gang for å være stille, og lytte til Gud. Det skjedde på Sagavoll Folkehøgskole i Gvarv i Telemark. Jeg husker det var så flott å møte dagen på en slik måte: med en åpen Bibel, lesende og lyttende til Guds stemme.

Det å ha 'en stille stund' ble til en god vane. Jeg ble avhengig.

Møtet med biskop Thomas gjorde at jeg gjenoppdaget betydningen av å lese Bibelen. Ikke for prekenforberedelser, skjønt de er det blitt mange av som pastor og bibellærer gjennom årenes løp, men for egen del. Biskop Thomas fikk meg til å bli glad i Bibelen igjen!

I løpet av tiden på Bjärka Säby fikk jeg anledning til en personlig samtale med biskop Thomas. Den samtalen hører med til det høyst personlige, og deles ikke her i offentligheten. Men den satte meg på rett spor i en avgjørende fase av mitt liv.

Og jeg lærte også en ting til i møte med biskop Thomas: hvordan Gud kan overraske deg gjennom møte med et menneske fra en helt annen tradisjon enn din egen, og hvordan et slikt møte kan hjelpe deg til å finne rent vann fra kilden selv!

På bildet ser du Peter Halldorf, biskop Thomas og undertegnede.

Ingen kommentarer: