mandag, august 29, 2011

12 svært uvanlige kirkevekstprinsipper fra Nord-Korea!


Pastor Eric Foley (bildet), har lært noen annerledes menighetsplantingsprinsipper fra kristne i Nord-Korea! Det finnes over 100.000 kristne i dette kommunistiske landet, og det til tross for at de utsettes for en grusom forfølgelse og ofte må betale den høyeste prisen for sin tro: opphold i umenneskelige arbeidsleire eller den visse død.

Pastor Eric Foley, som har arbeidet i 10 år for nord-koreanske kristne, som lever i undergrunnsmenigheter, sier at måten amerikanerne driver menighet på ville ha ført til at nord-koreanerne øyeblikkelig ville blitt drept eller fengslet. Men til tross for at nord-koreanerne må skjule sin tro, har de mye å lære oss når det gjelder menighetsliv.

"Hovedforskjellen vi merker oss når det gjelder disippeltrening i den frie verden, og land som Nord-Korea, er at disippeltrening ikke er avhengig av at det er frihet til å utøve sin tro i en spesiell bygning, med en heltidsansatt pastor og med store ressurser," sier Foley, som selv er pastor en evangelisk kirke i Colorado Springs og i Seoul i Sør-Korea.

"For dette er fraværende i den forfulgte kirke, og i særdeleshet i Nord-Korea," sier pastor Foley.

I mai i år ble tre ledere for undergrunnskirken henrettet og 20 andre kristne ble fengslet. Nord-koreansk politi stormet et hus i Kuwal-dong i fylket Pyungsung, i Pyongan provinsen, og arresterte alle som var samlet der for gudstjeneste, 23 i tallet. Disse ble sendt til arbeidsleir nr 15 i Yodok, som er kjent for svært harde forhold. I 2009 rapporterte Associated Press at 33 år gammel kristen kvinne, Ri Hyon-ok, hadde blitt henrettet offentlig anklaget for å ha spredd Bibler og for å være utenlandsk spion.

Den nord-koreanske kirke

Hvordan ser så den nord-koreanske kirke ut? Den har ingen kirkebygning, ingen betalt pastor, ingen Bibler som ligger fremme i kirkebenken, eller tilgjengelig i en kristen bokhandel, egentlig ingenting av det vi mener er avgjørende for hvordan vi kan drive disippeltrening i Vesten. De er selv 'levende-Bibler'. De lærer Guds ord utenat og lever det de lærer ut i hverdagslivet.

"En amerikaner har gjennomsnittlig ni Bibler, en nord-koreaner som har vært kristen i fire og en halv måned har klart å skaffe seg noen bibelvers skrevet på toalettpapir, som han eller hun så lærer utenat," forteller Foley.

Hver uke lærer de kristne seg et bibelvers og et salmevers utenat. De kommer sammen i grupper på ikke mer enn 24 personer, aller helst mindre, for når de når dette antallet deler de seg og starter nye grupper. Gudstjenesten deres er ikke på søndag klokka 11, men hver kveld i en families hjem.

Her er 12 prinsipper de nord-koreanske kristne lever etter:

1. Gjør det ikke lett for folk å bli medlem.
2. Skap en bevissthet om at søndag ikke er hovedgudstjenesten
3. Tren medlemmene til ikke å bli spesialister, men generalister.
4. Motta, lær utenat, gi videre (salmer, skriftdeler)
5. Møt på steder som dere allerede bruker
6. Tren medlemmene til å bli levende Bibler
7. Hengi dere til uadskillelig å høre og å gjøre Ordet
8. Mål veksten til hvert medlem hver uke
9. La barna være i samme rom som dere når dere har gudstjeneste.
10. La frivillige legpastorer lede de lokale menighetene
11. Gi tiende - men ikke til legmenigheten
12. Driv misjon ofte, og få det du trenger underveis.

Ingen kommentarer: