onsdag, august 10, 2011

Mennesker som har formet mitt teologiske ståsted, del 11

En som har satt spor etter seg i mitt liv er den britiske pastoren og bibellæreren, David Pawson (bildet).

Jeg møtte den nå 81 år gamle Pawson første gang i Israel under Løvhyttefesten i 2002. Da benyttet jeg anledningen til å få med meg et seminar hvor han gjennomgikk Romerbrevets 9,10 og 11 kapitel, hvor apostelen Paulus skriver om Israels stilling i Guds frelsesplan. Sjeldent hadde jeg hørt mer grundig bibelutleggelse. Neste gang jeg skulle møte David Pawson var i forbindelse med en ledersamling på Grimerud, hvor jeg også fikk anledning til en personlig samtale.

Men jeg kjente til David Pawson lenge før jeg møtte ham. Gjennom bøkene hans hadde jeg stiftet bekjentskap med en teologisk refleksjon jeg lærte å sette stor pris på. Pawson var metodistpresten som ble overbevist baptist på grunn av dåpsynet. Den kortfattede biografien hans er som følger: Født i 1930, utdannet seg innenfor landbruk med en bachelor i vitenskap. Det var mens han arbeidet på en gård i Skotland at Gud overrasket ham og kalte ham til evangeliets tjeneste. Etter å ha tatt en mastergrad i teologi ved Cambridge University, metodistpastor, og senere baptistpastor for to menigheter, blant annet Millmead Center i Guildford, som under Pawsons tid som pastor ble en modell for mange andre pastorer i England. I 1979 ble han løst fra denne oppgaven, og ble da kjent som en internasjonal bibellærer brukt i mange sammenhenger. Hans bibelundervisning blir i dag distribuert til over 120 land.

David Pawson har skrevet en rekke bøker. Selv synes jeg hans "The Normal Christian Birth" er den viktigste. Jesus talte om at vi må bli født på ny, og her beskriver Pawson det han kaller for 'den normale kristne fødsel":

1. Omvendelse fra sine synder - snu sitt sinn i retning Gud.
2. Tro på Herren Jesus.
3. La seg døpe
4. Motta Den Hellige Ånd

Pawson er opptatt av at rekkefølgen ikke er likegyldig. Dette er rekkefølgen slik vi finner den beskrevet i Det nye testamente. Jeg tror David Pawson er inne på noe svært viktig, og jeg tror likeledes at vi pådrar oss mange problemer fordi vi omrokkerer på denne rekkefølgen.

Ingen kommentarer: