lørdag, august 06, 2011

Anabaptistiske pionerer i Canada og Paraguay, del 4



Ohm Johann Wiebe ledet 3,240 anabaptister fra Russland til Canada. Det skjedde i 1870-årene. Han var såkalt Aeltester, eller tilsynsmann, biskop. Vel fremme i Amerika forfattet han en "Glaudensbekenntnis ober Mennoniten in Nord-Amerika", en trosbekjennelse for de nord-amerikanske mennonitene. På tittelbladet er det henvist til 1.Kor 3,11:

"For ingen kan legge noen annen grunnvoll enn den som er lagt, det er Jesus Kristus."

Trosbekjennelsen er sansynligvis første gangen publisert i Reinland, som lå sør for Winkler i Manitoba i Canada i 1881. Ohm Johann Wiebe hadde slått seg ned landsbyen Rosengart, og herfra skrev han denne trosbekjennelsen. Ved siden av å være en oppsummering av trosgrunnlaget for disse mennonitene, inneholdt også boken en rekke skrifthenvisninger. Disse måtte barna lære utenat.

Slike trosbekjennelser kan være svært nyttige med hensyn til trosopplæring. Vi kjenner jo godt til Luthers store- og Lille-Katekisme, eller den Augsburgske. Men disse kom til mye senere. Anabaptistene var faktisk først ute. De såkalte Sveitsiske-Brødre, som har utspring i en dåpshandling 21. januar 1525, fikk sin første trosbekjennelse 24. februar 1527, de såkalte Scheitheimske artikler.

Jeg har i mitt eie det som kalles "Mennonite Confession of Faith", hvor det er samlet flere trosbekjennelser som anabaptister stort sett slutter seg til. Denne boken inneholder: Den apostoliske trosbekjennelsen, Bekjennelsen fra Schleitheim, Dortrecht Bekjennelsen fra 1632 og det som kalles Christian Fundamentals fra 1964. Den tar jeg frem rett som det er. Her finnes det veldig mye godt.

Ingen kommentarer: