mandag, mai 24, 2010

Hvordan be for en nasjon i krise? Del 1

Floyd McClung (her sammen med kona Sally) gir gode råd for hvordan man kan be for nasjoner som er i krise. Rådene er så gode at jeg synes de burde bli tilgjengelige for flere enn de som leser engelsk, så jeg har forsøkt å oversette dem. For sammenhengens skyld tar jeg også med den innledende kommentaren til Floyd McClung. Sally og Floyd McClung driver et pionerarbeid i Sør-Afrika, hvor de utdanner misjonærer til virkelig frontlinje-misjon verden over:

Når en nasjon er i krise kan vi enten se hva Gud ser for den nasjonen, og stille våre hjerter og tanker på linje med Hans, eller vi kan bli overveldet av omstendighetene og tillate kynismen til å ta kontroll over vårt hjerte. Vi kan se hvordan Gud ser og ha tro, eller vi kan bare se ondskapen og tragedien uten at vi har evne til å skille - og miste troen. Det er ikke noe midt-imellom i hjertet til en kristen.

Sør-Afrika stod nylig foran en veldig seriøs krise den siste tiden. En velkjent politiker ble myrdet. Selv om to bønder har innrømmet drapet, og overgitt seg selv til politiet, så er drapet blitt utnyttet til å fyre opp rundt rasist-retorikken til en radikal politisk ungdomsleder. Det som har skjedd har berørt selve nerven i både de hvite og de svarte samfunnene. Det er en stor bekymring og frykt for at raseskillet i Sør-Afrika vil bli forsterket. Sårene til den gamle apartheid-tanken er blitt åpnet enda en gang. Den djupe smerten er kommet til overflaten. Alle vet at om landet går samme vei som Zimbabwe, som ligger rett her nord, vil Sør-Afrika bli kastet ut i økonomisk ruin og rasekonflikter. Det er frykt for at det kan bryte ut borgerkrig.

Hvordan skal vi respondere på en slik krise? Skal vi ta stilling og la vårt hjerte bli delt? Har Guds ord noe relevant å si oss inn i en slik situasjon som denne?

Profeten Daniel som vi leser om i Bibelen var bare en tenåringsgutt da han ble tatt til fange av de invaderende armeene fra Babylon. Som 16 åring er Daniel brutalt revet vekk fra sin familie og alt som var kjent og kjært for ham. Han ble sendt i eksil. Så tvunget til å tjene som slave for den mest brutale og onde personen som fantes på jorda. Daniel var omringet av demoniske religioner, avgudsdyrkelse, intriger i palasset, men han beholdt sin tro på Gud - og ble en politisk leder med stor innflytelse."

Med utgangspunkt i Daniels bok hjelper så Floyd McClung oss å be konkret og målrettet. Mer om det i neste artikkel, som kommer i morgen.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: