mandag, mai 10, 2010

Slik ble de første menighetene ledet, del 1

I noen artikler fremover skal vi se på hvordan de første menighetene ble ledet. Først og fremst skal vi ta for oss tjenesten som eldste, og vi skal se litt nærmere på de to begrepene episkopos og presbyteros, det vi oversetter med biskop eller tilsynsmann, og eldste.

La meg først gi et lite eksempel på hvordan de ulike tjenestegavene fungerte ganske tidlig i den unge menighetens historie. Vi leser fra Apostlenes gjerninger kapitel 14:

"De (altså apostlene) forkynte evangeliet der i byen og vant mange disipler. Så vendte de tilbake til Lystra, Ikonium og Antiokia. De styrket disiplenes sjeler, formante dem til å holde fast ved troen og sa: Vi må gå inn i Guds rike gjennom mange trengsler. Og de valgte eldste for dem i hver menighet. Og etter bønn og faste overgav de dem til Herren, som de var kommet til tro på." (v.21-23)

Vi ser her to tjenestegaver i funksjon: apostelens og de eldste. Før vi går nærmere inn på hvordan eldstetjenesten fungerte i nytestamentlig tid, skal vi se på begrepet slik vi finner det i Det gamle testamente:

Allerede mens hebreerne oppholdt seg i fangenskap i Egypt fantes eldstetjenesten blant dem. Vi leser om dette i 2.Mos 3,16-18a: "Gå nå og kall sammen de eldste i Israel og si til dem: Herren, deres fedres Gud, Abrahams, Isaks og Jakobs Gud har åpenbart seh for meg og sagt: Jeg har sett til dere og jeg har sett hva som er blitt gjort mot dere i Egypt, og jeg har sagt: Jeg vil føre dere ut fra alt det onde dere lider i Egypt, til kana'aneernes og hetittenes og amorittenes og ferisitternes og hevittenes og jebusittenes land, til et land som flyter med melk og honning. De skal komme og høre på dine ord..."

Eldstetjenesten fantes altså før Moses. Det er de eldste som kommer for å lytte til ham, og høre hva Gud har sagt til Moses. Vi finner de eldste igjen i 2.Mos 4, hvor Aron får beskjed om å gå Moses i møte i ørkenen. Der kunngjør Moses for Aron alle de ord som Herren har gitt ham, og så heter det: "Så gikk Moses og Aron og samlet alle de elste av Israels barn." (v.29)

I 2.Mos 12,21 leser vi at Moses nok en gang samler de eldste, og i forbindelse med at Gud ber Moses slå på klippen så det kommer vann ut av den, leser vi: "Herren sa til Moses: Gå fram foran folket og ta med deg noen av Israels eldste ..." (2.Mos 17,5)

I 2.Mos 18 leser vi mer inngående om eldstetjenesten i den gamle pakt, om den delegerte myndigheten tjenesten innebærer. Vi skal se nærmere på dette i neste artikkel.

På bildet ser vi en Amish biskop.

Ingen kommentarer: