søndag, mai 16, 2010

Tyrkia - verdens største unådde nasjon, del 2

Ta en nøyere titt på dette kartet. Klikker du på det blir det større. Se på navnene. Det er navn du kjenner igjen fra Det nye testamente. Hvor ligger dette? Det samsvarer med dagens Tyrkia. Jeg tror mange av oss leser uten helt å få med oss hvor vi befinner oss i det geografiske landskapet. Den gang livskraftige menigheter som hadde opplevd den forvandlende kraft som finnes i evangeliet:

Kolossæ, Efesos, Derbe, Ikonium, Lystra, Pergamum, Filadelfia, Sardes, Smyrna, Thyatira - bare for å nevne noen.

I dag er Tyrkia verdens største unådde nasjon.

Stans et øyeblikk! Tenk litt på det. En gang fantes det levende menigheter her, med tusenvis av kristne. I dag finnes det omkring 3000 evangeliske kristne. Den armensk ortodokse kirken er det største av de historiske kirkesamfunnene, med 25.000 medlemmer, de gresk-ortodokse teller 2.000, katolikkene ca 9.000. I en befolkning på 75 millioner mennesker. Den kristne befolkningen har minsket fra 22 prosent til 0,32 prosent siden 1900 - flesteparten av disse har ikke-tyrkisk bakgrunn. Kun et fåtall av de 75 millionene som bor i Tyrkia har hørt evangeliet noensinne! De har aldri hørt Jesu navn.

Stans et øyeblikk til!

Hvilken enorm misjonsmark! Man skulle tro at verdens misjonsorganisasjoner hadde Tyrkia på sakskartet og at det ble satset mye på å finne landet for Jesus. At det fantes mange misjonærer her. Sannheten er en helt annen. Det skal finnes ca 1000 langtidsmisjonærer her, og halvparten av disse kan ikke engang snakke tyrkisk, men er avhengig av tolk.

Det gir litt perspektiver. Hvorfor får så få kall til å reise til Tyrkia? Kanskje det ikke er så få, men det er få som responderer? Tyrkia er en hard misjonsmark. Fiendtligheten mot evangeliet er sterk i visse områder. Det finnes eksempler på at kristne blir forfulgt, noen av dem har også mistet livet for å følge Jesus og noen for å forkynne evangeliet. Det har skjedd i vår tid.

I neste artikkel skal du få møte en som fikk kallet til å reise ut som misjonær til Tyrkia, men som måtte reise hjem. Årsaken får du vite i neste artikkel.

(fortsettes)

2 kommentarer:

Dagfinn Stærk sa...

Igjen takk for at du retter søkelyset på Tyrkia, Bjørn Olav. Når det gjelder antallet kristne, er det jo svært lavt. Men selv med små tall kan det jo være greit at de blir noenlunde riktige. Jeg er ikke helt sikker på hva som er eksakte tall for de ulike historiske kirkesamfunn. Men de er vel noe høyere enn det du nevner? Du skriver jo at det er bare 0,32 prosent kristne i Tyrkia. Av en befolkning på 75 millioner, skulle det tilsi ca. 240.000 kristne, altså noen flere enn det du nevner.

Jeg kom over en side som har en ganske detaljert oversikt over forholdene i Midtøsten. Der anslås antall kristne til 0,2 prosent, dvs. 140-150.000. Jeg vet ikke om du kjenenr til nettstedet Looklex? http://lexicorient.com/e.o/turkey.religions.htm

Bjørn Olav sa...

Takk for utfyllende opplysninger. Mitt tallmateriale har jeg hentet fra Operation World, bønneatlaset som utgis av misjonsorganisasjonen Worldwide Evangelisation Crusade. Det er siste utgaven jeg bruker.

Kjenner du til noen lutherske organisasjoner som arbeider i Tyrkia? Jeg tror muligens World Mission Prayer League har noen der.