lørdag, september 26, 2015

Baptister og pinsevenner i første rekke for å hjelpe flyktningene i Kroatia

Når 27.000 flyktninger strømmet inn i Kroatia fra Serbia, kom kristne dem til unnsetning.

Siden Ungarn stengte sine grenser 15. september har flyktningene bølget inn i Kroatia. Kristne menigheter og hjelpeorganisasjoner har kommet seg ut til frontlinjene i regionene og sørget for nødhjelp, ly, medisinsk hjelp og på den måten supplert hjelpen fra Røde kors og fra myndighetenes side.

Beli Manastir er en liten grenseby i det nordøstlige Kroatia. Her bor det mindre enn 11.000 mennesker. Forrige torsdag kom det 8.000 flyktninger hit til en provisorisk leir med plass til 1.000. Mange av disse kom fra Syria, Afghanistan og Irak. Gradestokken viste 36 plussgrader. Flere av disse flyktningene la ut på veien mot Zagreb. Fra Kroatias hovedstad håpet de på å ta seg videre til Tyskland.

Det er slett ikke ufarlig å gå den veien. Fremdeles finnes det mange landminer her.

For å avhjelpe situasjonen for Røde Kors og kroatiske myndigheter stilte flere pastorer og menigheter opp. En av disse er generalsekretæren i Den kroatiske baptistunionen, Zeljko Mraz. Det er mange praktiske oppgaver som må løses. Toma Magda, presidenten i Den kroatiske baptistunionen, sa tidligere denne måneden i en preken at 'Bibelen er veldig klar når den taler om hvordan vi skal forholde oss til flyktninger - og dens instruksjon er, uten unntagelse, å akseptere, ta hånd om og til og med å elske flyktninger'.

Også pinsevennene i Kroatia er i første rekke når det gjelder å yte praktisk hjelp til flyktningene:

'Vi kroatere har selv vært flyktninger', sier Marija Koprivnjak, som er flyktningekoordinator for Den evangeliske pinseunionen i Kroatia.

Også Calvary Chapel er på plass. De driver et feltsykehus, både på den serbiske og ungarske siden.

Foto: En flyktningefamilie på vei fra Serbia til Kroatia. Laura Reinhardt/World Vision

Ingen kommentarer: