mandag, november 16, 2009

First Baptist Church i Dallas i vekst - bygger ny kirke til 130 millioner dollar

First Baptist Church i Dallas, Texas - hvor legendariske pastorer som George Truett og W.A. Criswell var pastorer i en mannsalder - har planene klare for det som sies å være det største kirkebygg prosjektet i moderne tid. 130 millioner dollar er bygget kostnadsberegnet til. Det vil gi menigheten den første nye kirkesalen siden 1890.

First Baptist Church i Dallas var lenge Sørstatsbaptistenes største menighet. Under storhetstiden da C.A Criswell var pastor hadde denne menigheten 25.000 medlemmer. I dag er medlemstallet på 11.000 og det er voksende for første gang på mange år. Veksten har kommet etter at Robert Jeffress ble pastor i 2007. Det var ikke lett å ta over etter en legende som Criswell, som var viden kjent for sin bibelundervisng. Med rette er han blitt sammenlignet med Spurgeon.

De gamle lokalene er uegnet for den veksten som menigheten opplever nå. Byggeplanene inkluderer en møtesal med 3000 sitteplasser, noe som vil doble dagens kapasitet. I tillegg kommer et topp moderne undervisningssenter og et parkeringsanlegg. Flere av de syv store bygningene som dagens menighetssenter består av vil bli revet for å gjøre plass for nybygget. Dagens historiske hovedbygning vil bli stående, og vil bli brukt i forbindelse med brylluper, begravelser og spesielle arrangementer.

Byggearbeidet er ment å starte opp i juli neste år og vil være ferdigstilt etter to og et halvt år.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Min spontane reaksjon er at burde de ikke brukt disse 130 millioner USD på de fattige og enslige.

Stener

Bjørn Olav sa...

Denne menigheten gir store summer hvert år til misjon og arbeid blant de fattigste. De sender ut mange misjonærer. Jeg tenkte som deg, men denne menigheten er velsignet med mye ressurser og mange glade givere.

Anonym sa...

Takk for tilleggsopplysningene. Det er flott at de satser store summer på misjon og arbeid blant de fattige. Allikevel synes jeg at det er veldig mye penger å bruke på en kirkebygning.

Stener

Bjørn Olav sa...

Det er jeg nok ikke uenig med deg i. Men vi må ikke glemme at vi snakker om Texas, der alt skal være stort! Dette er amerikansk kultur, helt annerledes enn norsk sindighet. Men det betyr ikke at jeg synes det er uproblematisk. Men du vet det også: norske misjonsorganisasjoner sitter på en betydelig boligmasse og har flere av dem har mye penger på bok. Tenk om alt det hadde blitt frigjort til misjon!

Anonym sa...

Jeg er helt enig med deg!

Stener

Ulf Magne Løvdahl sa...

Å kritisere denne menigheten for manglende innsats for fattige og misjon, er en kritikk som er uberettiget. Jeg skal like å se den norske menighet som har et tilsvarende arbeid for nettopp fattige i sin by, som denne menigheten har i Dallas. Jeg har selv besøkt menigheten og fått møte flere av lederne der. Det er imponerende hva de gjør både for barn, unge, fattige, gjengmedlemmer, voksne og eldre. Men en så stor menighet har selvfølgelig også mange resurser.

Menigheten har også gjort et bevisst valg om at de vil være i byen, ikke flytte ut slik mange andre har. Grunnen er at de gjennom det lettere kan nå dem som ferdes i byen. Det er få menigheter som har et så aktivt arbeid rettet mot gjengmiljøet i Amerika - noe til og med Aftenposten skrev om for flere år siden!! Så denne menigheten burde være et eksempel for mange norske menigheter.

Dessuten så dreier det seg ikke her bare om en kirke, men om nesten et helt kvartal i Dallas sentrum.

Bjørn Olav sa...

Det er i dette perspektivet vi må se byggingen av den nye kirken. Ellers er det veldig inspirerende at First Baptist Church i Dallas vokser igjen. Årene etter C.A Criswells død var vanskelige for menigheten, og de pastorene som fulgte hadde nok en stor utfordring. Menigheten var vant med Criswells grundige undervisning. Det er ikke lett å ettefølge en slik mann. Nå er menigheten inne i en ny tid, men de endrer ikke læren av den grunn! De står på solid klippegrunn: Guds ord!

Eskil sa...

Jeg tror ikke det først og fremst er snakk om å kritisere denne menigheten. De gjør sikkert et strålende arbeid. Likevel er det snakk om mye penger. I følge Leger uten grenser ville et slikt beløp være nok til å kurere 90 MILLIONER barn for malaria!

Hvis de hadde lagt lista bare 10 % lavere, så kunne altså det bidratt til å helbrede 9 millioner malariasyke barn. Jesus kommer ikke til å spørre oss om hvor flotte kirkebygg vi klarte å sette opp, men om vi kom ham til hjelp når han var syk, naken eller i fengsel.

Poenget er altså at de kanskje både kunne spare litt på kostnadene og samtidig fortsette sitt strålende arbeid i hjembyen? Men dette bør jo ikke være noe vi bebreider andre for – vi bør i hvert fall først se oss i speilet hvis vi sier slike ting.

Ulf Magne Løvdahl sa...

Eller kanskje det nye menighetssenteret kan hjelpe menigheten til å bli enda mer effektive i det viktige arbeidet de gjør for å nå sin by med evangeliet og for å hjelpe de fattige i Dallas?

Kanskje de allerede har redusert kostnadene for at de også skal ha råd til å gjøre de ting som er viktigere enn å bygge kirkebygg? Hvem vet? Kanskje inspirerer dette medlemmene til økt givertjeneste til menigheten, istedet for å bruke pengene til eget forbruk?

Hvem av oss vet egentlig noe om dette? La oss heller gå i oss selv og spørre om vi gjør det som vi burde gjøre for å hjelpe dem som trenger vår hjelp. Hvis vi har evnen til å se oss selv i dette lyset, blir vi ikke så raske til å kritisere andre for deres bruk av penger. Vi har nok å svare for selv - de fleste av oss.