tirsdag, november 03, 2009

Hvordan kan vi stå seirende i prøvelser, del 1


Dette er første del av et bibelstudium med utgangspunkt i Jakobs brev, om hvordan vi kan gå seirende ut av prøvelser. La oss aller først lese teksten:

"Mine brødre, regn alt bare som glede når dere blir utsatt for forskjellige prøvelser, for dere vet at når troens ekthet blir prøvet, virker det tålmodighet. Men tålmodigheten må vise seg i moden gjerning, for at dere selv kan være modne og helstøpte og ikke stå tilbake i noe. Men hvis noen av dere mangler visdom, skal han be til Gud, Han som gir alle, rikelig og uten anklage, og den skal bli gitt ham. Men han må be i tro, uten å tvile, for den som tviler, er lik en bølge på havet, som blir drevet og kastet av vinden. For det mennesket må ikke tro at han skal få noe fra Herren; han er jo en tvesinnet mann, ustø på alle sine veier. Men den bror som lever i ringe kår, skal rose seg av sin opphøyelse, og den rike av sin fornedrelse. For som blomsten på gresset skal han forgå. For så snart solen har stått opp med brennende hete, visner gresset, og dets blomst faller av, og blomstens skjønnhet går til grunne. Slik skal også den rike mannen visne bort i alt sitt jag."

Jakob nevner fem ting som er nødvendig for å oppnå seier i prøvelser.

1. Regn alt som glede (Jak 1,2)

Legg merke til at vi ikke blir fortalt at vi skal være glade, men at vi skal regne det som en glede. Det greske ordet som er brukt for "regne" er "hegeomai" som også kan oversettes aktelse, anerkjenne, sette pris på. Ordet er også brukt i Fil 2,3. Slå gjerne opp dette verset og sammenlign. Ordet "hegeomai" beskriver ikke en følelsesmessig erfaring; det beskriver en rett måte å tenke på. Det betyr at vi forstår at Gud har full kontroll og at det som skjer vil tjene til vårt beste: "For vi vet at alle ting virker sammen til det gode for dem som elsker Gud, for dem som er kalt etter Hans rådsslutning." (Rom 8,28) Det betyr at vi holder fast på dette, og ikke tillater at vi blir revet ned fra det faktum at Gud har kontroll. Det er altså ikke forventet at vi skal le i prøvelsens stund, men at vi skal stå fast i troen på at Guds løfter holder i prøvelsen.

Sammenlign dette gjerne med Rom 5,3: "Og ikke bare det, men vi roser oss også i trengsler, for vi vet at trengselen virker tålmodighet ..." Her ser vi at vi skal "rose oss" i trengsler. Dette betyr at vi skal ha vår tillit til Gud. Ta deg tid til å se nærmere på hvordan dette ordet "rose oss" er brukt i andre sammenhenger. Det er det greske ordet "kauchaomai" som brukes, og det oversettes på litt ulik måte i vår norske Bibel: Rom 2,17 og v.23;2.Kor 7,14;2.Kor 9,2;2.Kor 10,8 og v.13,15,16;2.Kor 11,16 og Ef 2,9.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg ble så fascinert av bildet du har funnet til denne artikkelen, - har du noen opplysniner om det?
Tove O