torsdag, desember 31, 2009

Min synd

Hva skriver man om på årets siste dag? Jeg ble liggende å tenke på det før jeg sovnet i natt. For meg er nyttårsaften en dag for stille ettertanke og bønn. Det er flere tiår siden jeg sendte opp en nyttårsrakett. Bråket, støyen og festen tiltrekker meg slett ikke.

Mens jeg lå slik å tenkte kom to ord til meg: "Min synd." Ikke særlig lystig og oppmuntrende, sier du kanskje. Enkelte vil jo ha det til at synden ikke lenger eksisterer, og om den så gjør vil de slett ikke høre om den eller bli konfrontert med egen synd. Den stadig gjentagende melodien er jo at Gud er kjærlighet og kjærlighet kan aldri bli feil. Det som føles rett er rett. Slik tenker også enkelte kristne. Budskapet på t-skjorten er forsåvidt ganske betegnende, selv om det ikke er sant. Synden er slett ikke noe symbolsk, den er i aller høyeste grad svært reell. Konkret.

Jeg ber Salmene, og en av de salmene jeg stadig vender tilbake til er Salme 51. Dette er en botssalme, skrevet av David etter at han selv er blitt konfrontert med synd i sitt liv. Men salmen kan brukes av alle som ønsker at Guds lys skal rettes mot dem. Du kjenner sikkert ordene fra 1.Joh 1,6-7: "Hvis vi sier at vi har fellesskap med Ham og vandrer i mørket, da lyver vi og gjør ikke sannheten. Men hvis vi vandrer i lyset, slik Han selv er i lyset, da har vi fellesskap med hverandre, og Jesu Kristi, Hans Sønns blod renser oss fra all synd." Det ligger altså en forutsetning her: at vi vandrer i lyset! Ikke av og til stikker innom der det er lyst! Men vandrer i lyset.

I Salme 51 snakkes det ikke om "deres synd", men "min synd".

"For mine overtredelser erkjenner jeg, og min synd står alltid for meg. Mot Deg, mot Deg alene har jeg syndet, og det onde i Dine øyne har jeg gjort ..." (v.5-6)

Det er et menneske som har fått Guds ransakende lys rettet mot seg som skriver slik, som har kommet i syndenød. Slik skapes bare av Den Hellige Ånd. Jesus sa at Den Hellige Ånd er kommet for å "overbevise" om synd. Noen ganger trenger vi nemlig det: overbevises. Vi lever nemlig i illusjonen av at vi, at jeg, ikke har syndet eller lever i noen synd. De andre gjør.

Men så kommer Helligånden og overbeviser oss om min synd. Det kan kjennes ubehagelig.

Men så nødvendig.

2010 kan bli året da Herren Jesus kommer tilbake. Har jeg gjort opp, beskikket mitt hus.

I dag ber jeg Herren ransake mitt liv, og så vil jeg gjøre som sangeren: "Min synd jeg stilt bekjenner for Ham min høye gjest."

Hva søker Herren? I Salme 51 får vi vite det:

"Offer for Gud er en sønderbrutt ånd, et sønderknust og angrende hjerte - Gud, det vil Du ikke forakte." (v.19)

Dette er en prosess. Lyset rettes mot oss, jeg ser MIN synd, ber Gud om tilgivelse og mottar renselsen i Jesu blod. Ikke en gang, men mange ganger, skjer dette.

"Hvis vi bekjenner våre synder, er Han trofast og rettferdig, så Han tilgir oss syndene og renser oss fra all urettferdighet." (1.Joh 1,9)

Men da må vi bekjenne dem.

Et riktig velsignet godt nytt år i lyset ønskes dere alle.

6 kommentarer:

Petter sa...

Veldig viktig at vi begynner det nye året renset i Jesu blod. Men synden må bli en nød for oss. Vi må innse at vekkelsen må begynne med at Guds folk gjør bot og vender om fra likegyldighet, sløvhet og materialisme. Vi går inn i et nytt tiår som vil være helt avgjørende for Norges og Europas framtid, om Herren drøyer. Derfor skal januar være en fastemåned. Måtte vi alle kaste oss på den store bønnebølga som begynte i Kenya og Kina for vårt kjære Norge!
Hilsen Petter Lid, Hardanger

Anonym sa...

Viktig påminnelse på tampen av året, - det er vår synd som skiller oss fra Gud.

Jeg ønsker deg og dine alt godt for det nye året!

Tove O

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

Petter

Jeg håper som deg at mange vil slutte seg til bønn- og fasteinitiativet i januar. Mer enn noe annet trenger vi vekkelse. Og da må vi gå bønneveien. Gud velsigne deg og dine, Petter!

Bjørn Olav sa...

ToveO

Måtte Herren rikelig velsigne deg i det nye året, et nytt år sammen med Herren Jesus.

Anonym sa...

Vil minne alle bloggens lesere om 1. Tim. 1,15a:

"Dette er et troverdig ord og verd full mottakelse, at Kristus Jesus kom inn i verden for å frelse syndere, "

For en skatt og gave Guds ord er!

Salme 51 vers 19 har jeg streket under i kveld!
"Offer for Gud er en sønderbrutt ånd, et sønderbrutt og angrende hjerte - Gud, det vil Du ikke forakte."

Direkte beslektet med Salme 51,19 er Hosea 6,6: " For barmhjertighet er det Jeg har behag i, og ikke offer, i kunnskap om Gud mer enn brennoffer."
Altså det ekte "offer", det som er "velluktende" for Gud er et menneske som ser Gud og kommer til Ham med alle sine synder, i ydmykhet og anger, for deretter å bli vasket hvit.

Ønsker deg Bjørn Olav og bloggens lesere et velsignet godt nyttår, hvor tjener- og disippelskap kan vokse i Den Hellige Ånds kraft.

Hilsen
Thomas i S.