søndag, desember 13, 2009

I verden - men ikke av verden, del 1

John Bunyan's "En pilegrims vandring" hører med til en av mine favoritter. C.H Spurgeon leste den en gang om året, og brukte gjerne illustrasjoner fra denne uforlignelige boken i sine prekener. Den allegoriske skildringen av en manns vandring til sitt himmelske hjem viser da også tilbake til det pilegrimsmotivet som vi finner i Den Hellige Skrift. Når apostelen Peter skriver sitt brev til de kristne som er "spredt omkring i Pontos, Galatia, Kappadokia, Asia og Bitynia," kaller han dem "de utvalgte som er utlendinger" (1.Pet 1,1) og i 1.Pet 2,11 blir pilegrimsmotivet gjentatt:

"Dere elskede, jeg formaner dere som fremmede og utlendinger ..."

I en tid med så mye forvirring, og hvor så sterke krefter forsøker å blande sammen kristen tro og verden, og hvor det ikke lenger er noen forskjell mellom en kristen og en ikke-kristen er det høyst på tide og finne frem igjen hva Det nye testamente sier om det som karakteriserer en som følger etter Jesus. Kristus kaller oss til lydighet mot Guds ord. I Joh 14,15 leser vi: "Dersom dere elsker meg, da holder dere mine bud." Som kristne trenger vi ennå en gang å reise den nytestamentlige standard: Vi er i verden, men ikke av verden.

Å vende tilbake til Kristi lære begynner med den nye fødsel. Vi kommer ikke inn i Guds rike med mindre vi blir født på ny inn i Hans åndelige familie. Den nytestamentlige standard vil kun bli sant etterfulgt ved at vi dør sammen med Kristus, og reises opp igjen til et nytt menneske. De blodkjøpte Guds sønner og døtre portretterer Kristi bilde. De er medlemmer av Hans familie.

Den nye fødsel gjør at de hever sitt blikk og konstant fokuserer på Den Ene som har overvunnet verden. De lever Hans liv og følger Hans Ord. Lyset fra Hans skikkelse stimulerer mot og gir muskler slik at de blir stålsatte soldater i Hans arme.

"Religiøse fanatikere", roper det verdsliggjorte menneske. "Intolerante mennesker!"

Kristi disipler velsigner dem som forbanner dem, de underordner seg sin Herre. For belønningen for utholdenhet overgår alle omkostningene. Hvilken kjærlighet, trygghet og ære venter ikke de som villig adskilte seg fra verden for å leve Kristi liv!

Vi skal i en serie artikler se nærmere på pilegrimsmotivet i Bibelen, og hva det vil si å leve i verden, men ikke av verden. Jeg håper du vil følge med på et spennende bibelstudium.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: