torsdag, august 12, 2010

18 familier ble til 400.000 - The Mennonite Brethren 150 år

Ut av en samling med 18 hushold for 150 år siden, har Gud skapt en global familie på 400.000 Mennonite Brethren som tilber på mer enn 20 forskjellige språk!

Omkring 900 av de kanadiske og amerikanske Mennonitiske brødre kom sammen for å feire jubileet 12.-18. juli.

Opprinnelsen til dette anabaptistiske fellesskapet finnes i Russland, i 1860. I Russland bodde det på den tiden ulike grupper av mennoniter. I det sørlige Russland fantes det en rekke kolonier som kom under innflytelse av europeisk pietisme. Dette gjaldt særlig Molotschna kolonien. En vekkelse brøt ut som berørte både lutheranerne, katolikkene og mennonitene som bodde i dette området. Mange kom til en personlig tro på Jesus som sin Frelser og Herre.

I 1859 kom en gruppe mennoniter sammen. De hadde det til felles at mange av deres trossøsken var blitt lunkne, levde ugudelige liv og var ikke omvendt. De spurte seg selv om de kunne ha felleskap med mennesker som på denne måten levde i konflikt med sin tro og overbevisning.

6.januar 1860 kom denne gruppen sammen igjen og grunnla Mennonite Brethren. Det skjedde i landsbyen Elisabeththal. Fra første stund la de sterk vekt på å leve et disiplinert liv, bibelstudier og på bønn. Disse Mennonitiske brødre kom også under innflytelse av den tyske baptisten J. G Oncken.

I dag opplever dette trosfellesskapet vekst. Jeg skal komme tilbake senere med mer om deres historie og deres trosgrunnlag.

Bildet er fra jubileumsfeiringen.

Ingen kommentarer: