fredag, august 13, 2010

Nye opplysninger om Watchman Nee's siste leveår, del 3

12. april 1972 hadde Watchman Nee (bildet) sittet 20 år i fangeleir. Datoen for hans løslatelse var for lengst satt, og det var gått lang tid over den fastsatte tiden. Kina var på høyden av Kulturrevolusjonen, og det var ikke tiden for at en mann som var så hatet kunne få tillatelse til å komme tilbake til samfunnet.

Til tross for hans svært svekkede helse, ble Watchman Nee overført til det fryktede Baimaoling fengsel- og arbeidsleir i Anhui-provinsen. Dette forferdelige stedet skulle bli Watchman Nee's siste oppholdssted på jord. På denne tiden led Nee av angina pectoris og ble svakere for hver dag som gikk.

Det til tross - han skriver til sin søster i Beijing og forklarer at selv om helsen var dårlig - "overgår den indre glede alt!" I et annet brev skrev han: "Jeg lengter inderlig etter å vende hjem til mine slektninger og være med dem, slik løv faller ned treets røtter, jeg søker mitt endelige hvilested."

Kort tid etter, 30.mai 1972, fikk denne Herrens tjener sitt ønske oppfylt og reiste hjem til den Herre han elsket så høyt. Tidligere denne dagen hadde fengselsmyndighetene erkjent at Watchman Nee trengte umiddelbart legehjelp på grunn av hans hjertelidelse, og hadde lagt ham på en traktorhenger! På denne hengeren skulle de så frakte ham de 19 kilometerne til fengselssykehuset! Men fangen var alt for svak til å kunne fraktes på en humpete fjellvei, og traktorhengern egnet seg ikke til å frakte en så svak fysisk person. Men de forsøkte likevel, og Nee døde underveis.

Det kom ingen offisiell uttalelse i forbindelse med Watchman Nee's død. Den 69 år gamle Nee ble kremert av fengselsmyndighetene 1. juni 1972.

Hans fiender ble likevel ikke tause etter Nee's død. Ryktene gikk. Og ryktemakerne var både Kommunistpartiet og Tre-Selv-Kirken. De gikk blant annet ut på at Nee skulle ha fornektet sin tro i fangeleiren. Men ryktet ble avslørt som løgn da hans niese mottok de få eiendelene Nee hadde. Under putetrekket fant hun en liten håndskrevet lapp hvor det stod:

"Kristus er Guds Sønn. Han døde som menneskehetens Forløser, og stod opp igjen fra de døde etter tre dager. Dette er det aller viktigste faktum i verden. Jeg skal dø i tro på Jesus Kristus. Watchman Nee."

Lenge etter hans død begynte det å komme vitnesbyrd fra mennesker som hadde sittet fengslet sammen med ham. De kunne fortelle om den innflytelsen som Watchman Nee hadde hatt på dem. Wu Youqi var en av disse. Han hadde sittet 20 år i fangeleir, og delt noen år samme celle som Nee. Han sa: "Det var måten han levde på som gjorde så inntrykk på meg. Jeg ble ingen troende på grunn av det han sa, men på grunn av måten han levde på. Watchman Nee's karakter var annerledes."

1 kommentar:

Otto sa...

En fantastisk person.
Jeg leste "Det normale kristenliv" for mange år siden, og boka forandret livet mitt....
Når en leser Nee`s livshistorie, skjønner en at "lykke-kristendom" er et merkelig fenomen !
Ellers var det jo uendelig mye fint å lese på bloggen nå når en er "tilbake" fra "sommerferie". Takk,
mange hilsener fra Otto