søndag, august 15, 2010

70 år i radikal etterfølgelse av Jesus

I går kunne den økumeniske kommuniteten i Taize feire 70 år med radikal overgivelse og etterfølgelse av Jesus.

Taize ble grunnlagt i september 1940 av Roger Louis Schutz-Marsauche, i Sveits, senere kjent som bror Roger. Roger Louis Schutz hadde en sterk lengsel etter å leve et liv i tråd med Guds ord, og begynte en søken etter ulike uttrykk for kristent liv. Han skaffet seg et lite hus i den lille landsbyen Taize, som ligger nord for Cluny. Dette huset ble hjemmet til det som skulle bli kommuniteten Taize. I 1941 hadde bror Roger produsert de første brosjyrene hvor han satte ord på ulike sider av et Kristus-sentrert fellesskapsliv. Disse brosjyrene ble fanget opp av to unge menn, senere av en tredje og i løpet av årene som fulgte ble de fulgt av flere. 1.påskedag 1949 hadde syv brødre gitt seg til et liv i etterfølgelse av Kristus i enkelhet og fellesskap. Brødrene skulle være sølibatære. Brødrene har både reformert, katolsk og ortodoks bakgrunn. Kjerneordet for deres liv er Jesu bønn i Joh 17: "at de alle må være ett."

I går ble 70 års jubileet feiret med en minnegudstjeneste i den lille franske byen. I den forbindelse har kirkeledere fra ulike konfesjoner sendt sine hilsener. Flere av de som hilset kommuniteten, minnes grunnleggeren, bror Roger, som ble myrdet i 2005. En av de som hilste var pave Benedict.

Det var også hilsener fra patriark Bartholomeus av Konstantinopel, patriark Kirill av Moskva og erkebiskop Rowan Williams av Canterbury.

Kommuniteten i Taize har i løpet av disse 70 årene fått stor og viktig bretydning for tusenvis av mennesker.

Jeg skal komme tilbake med mer stoff fra 70 års jublieet ved en senere anledning.

Se også:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=221872

Ingen kommentarer: