Jonathan Wilson-Hartgrove (bildet) inviterte elevene ved Bethel College i North Newton i Kansas, USA, til å delta sammen med ham i en stille, samfunnsforvandlende revolusjon, da han talte på skolens årlige sammenkomst 21. februar. Temaet hans var: "Hvorfor vi elsker våre fiender. Jesu taktikk i for en verden i krig".
Jonathan Wilson-Hartgrove er medpastor i St.John's Missionary Baptist Church i Durham, North Carolina, en av de historiske svarte baptistmenighetene, og arbeider med fredsarbeid og forsoningsbestrebelser som del av Rutba House, en ny-monastisk kommunitet, hvor han lever sammen med sin familie og medlemmer av kommuniteten.
I sin tale til Bethel College, som er drevet av mennoniter, sa han at mennoniter er gode til å huske at Jesus er en fredsskaper:
"Men Jesus var også en stor fredsforstyrrer! 'Salige er de fattige' handler ikke om en tradisjon av ikke å gjøre noe, men en invitasjon til en konfrontasjon med vold som er annerledes enn kraften i volden."
Rett før USA bombet Irak i 2003, dro Jonathan Wilson-Hartgrove, som da var student ved Eastern University i St. David i Pennsyllvania, og hans kone Leah til Irak som del av en kristen fredsdelegasjon.
Fredsdelegasjonen ble utvist av Irak av Saddam Hussein, og drosjer ble hyret for å kjøre deltagerne til Jordan. Etter at en av drosjene havnet i grøfta, søkte de skadede tilflukt i en liten irakisk landsby som heter Ruba.
Wilson-Hartgrove fortalte tilhørerne hvordan irakerne tok seg av dem:
"De sa: For tre dager siden bombet landet ditt sykehuset vårt, men vi skal hjelpe dere!"
Legen lappet Jonathan Wilson-Hartgrove sammen, og da de spurte hva de skyldte ham, svarte han:
"Dere skylder meg ingenting. Men vær så snill å fortell verden hva som skjer her!"
Wilson-Hartgrove sammenligner denne historien med Jesu lignelse om Den gode samaritan. "Det er meningen at vi skal gå og gjøre like så, gå og leve ut den kjærlighet vi lærte av våre fiender. Dette er vår erfaring av å lære hvordan Guds kjærlighet ser ut fra en god iraker, den gode muslimen."
Han la til at i Bergprekenen så inviterer Jesus oss til å elske våre fiender og "Han lærer oss taktikken til en ny bevegelse, en ny livets dag som er stikk motsatt av makten, lik små såkorn som kan gro og spire til en bevegelse som kan overvinne denne verdens makt."
Jonathan Wilson-Hartgrove sa at disse små kommunitetene er del av en stille revolusjon, og de vokser fram overalt i verden nå.
"Denne type eksperimenter vil ofte feile, men den utrolige med Guds trofasthet er at du faller framover. Når du erkjenner ikke-vold som livets helhetlige vei, som berører det alle avgjørelsen du tar - hvordan du spiser, studerer, lever sammen, hvordan du velger å leve i denne verden."
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar