mandag, mars 07, 2011

Abram Poljak - stifteren av den første messianske menighet i moderne tid, del 1

De som har lest Karmel-Israel Nytt gjennom noen år har stiftet bekjentskap med noen artikler av en messiansk jøde ved navn Abram Poljak (bildet). Artiklene bærer preg av djup bibelkunnskap og innsikt i det profetiske ord. Men hvem var denne Abram Poljak? Historien bak dette navnet burde interessere alle som er interessert i Guds ord og Herrens evige løfter til Israels land og folk. Det kanskje mange ikke vet er at Abram Poljak startet den første messianske menigheten i Jerusalem i moderne tid. Og som sin forgjenger ble også denne menigheten grunnlagt på pinsedag. Det skjedde i 1947.

Abram Poljak ble født i Jekaterinoslav i daværende Russland. I dag heter byen Dnipropetrovsk, og er Ukrainas tredje største by. Den ligger sørøst for hovedstaden Kiev ved elven Dnepr og er dermed en viktig innlandshavn. Byen ble grunnlagt av fyrst Grigorij Potemkin i 1783.

Åtte år gammel spilte Poljak fiolin for tsaren. På sine eldre dager spøkte han: "Jeg var et mirakelbarn. Miraklet er borte, men barnet består!" Som ung reiste han Tyskland hvor han arbeidet som journalist og teaterkritiker. Det er i denne perioden han kommer med sin uttalelse: "Bibelen forklarer avisen og avisen tolker Bibelen."

I 1933 blir Poljak arrestert av Gestapo og satt i fengsel. Dette skulle bli et vendepunkt i den unge mannens liv, for det var her i fengslet at han som jøde skulle finne Jesus som den lovede Messias.

I 1935 gjør Abram Poljak Aliyah til Israel, som på den tiden var under britisk mandatstyre. Han skriver:

"Da jeg var på Oljeberget nær Jerusalem i 1935 forstod jeg at mitt livskall var jødisk-kristent arbeid. Målet lå foran mine øyne, men ikke veien. Den klarnet først for meg etter hvert. Samme år startet jeg sammen med to venner 'Den jødisk-kristne union' i Jerusalem. Ganske snart forlot den ene av mine venner meg, og den andre døde. I 1936 forsøkte jeg å få startet opp dette arbeidet i Wien. Jeg fant flere tilhengere, men de myndighetene i Østerrike forbød vårt arbeid."

Året etter lykkes derimot Abram Poljak å starte opp dette viktige arbeidet i Sveits, under navnet: 'Internasjonal union for jødisk-kristne bosetninger i Palestina'. Det skjedde tidlig på året i 1937:

"På høsten dette året ble den første gruppen formet i London under navnet 'Jødisk-kristen union'. I årene 1938-1939 ble arbeidet til 'Den jødisk-kristne union' spredd i Øst-Europa og Amerika og fikk djupere åndelige røtter."

I mai 1940 blir Abram Poljak internert i Canada. Det skjer på grunn av Poljak's sionistiske engasjement i Israel. På grunn av denne interneringen stanset arbeidet Poljak drev i Israel opp og det samme skjedde med arbeidet med å publisere ulike artikler og hefter om Israel og det profetiske ord. Dette publiseringsarbeidet hadde sin base i London. Det var først da Poljak ble løslatt og kunne returnere til London i 1944 at arbeidet kan starte opp igjen. Da startes det også opp med jødisk-kristne gudstjenester i London. Enkelte kalte dette arbeidet for 'Den kristne synagogen'. Abram Poljak kalte arbeidet: 'Den jødisk-kristne menighet'.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: