torsdag, mars 10, 2011

En gjennomgang av Åndens ni gaver, del 18

Hvordan virker så nådegaven "evne til å prøve ånder"? Hva er kriteriene for å veie eller "se gjennom" åndelige ting? La meg foreslå følgende:

1. Overbevisningstesten

Først av alt må vi huske at "evnen til å prøve ånder" ikke er en naturlig evne, men en av Åndens gaver. De som utøver denne gaven utøver en Gud-gitt bevissthet om at noe er fra Gud eller ikke. Vi ser et eksempel på dette i Apostlenes gjerninger fra historien om slavepiken som var besatt av en spådomsånd. Når Paulus konfronteres med denne skriver Lukas at Paulus "ble meget brydd" (Apg 16,18) og han taler - ikke til piken - men til spådomsånden. En indre sans eller intuisjon, som er en innsikt gitt av Den Hellige Ånd, er hva jeg mener med "overbevisningstesten".

Når f.eks et profetisk budskap gis, og budskapet er inspirert av Ånden, så er det en slags "resonans" in hjertet til de som har denne nådegaven. De gjenkjenner det som blir sagt og gir dem en indre fred, Guds shalom. "For Gud er ikke uordens, men fredens Gud, som i alle de helliges menigheter." Ordet "uordens" kan også oversettes "forvirringens".

Når et ord er et produkt av den menneskelige ånd så er det på samme måte en gjenkjennelse av at dette er "kjødelig". Når et ord er motivert av en demonisk ånd, så kjenner man en uro. Det er dette Paulus gjør her. Han kjenner seg "brydd". Vi ser også at Jesus ble brydd og kjente uro i møte med døden og med onde åndskrefter:

"Da Jesus så henne gråte og jødene som kom sammen med henne, gråte, ble Han opprørt i ånden og beveget." (Joh 11,33)

"Da Jesus hadde sagt dette, ble Han rystet i ånden ..." (Joh 13,21)

(fortsettes)

1 kommentar:

broder i kristus sa...

All formidling må være i den dypeste respekt og kjærlighet til dem man får lagt på hjertet noe ord fra Jesus til.
Dem kristnen brødre som jeg finner mest behag i er dem som våger å være ærlige i Guds ord.
Når Gud legger på hjerte gå til Farao å si det Han ikke vil høre da viser man tro.Det er lett å formidle ros og det som stryker etter håret, men våger man å si at Gud forventer at man ser på synden i sitt liv ?.
Han som kan formidle oppbyggelse på en slik måte at en broder våger å se på det som stenger i livet sitt uten fordømmmelse er en Gud fryder seg over.
Man må lutre seg dypt i sitt eget kjød for å kunne formidle opppbygelsen med kraft som gir forvandling mot å rette seg mot Gud på dypet.
Derfor er det å formidle Guds ord både dyp medfølelse og kraft til å være tro mot Guds ønske om at den andre skal se det som stenger i sitt liv.
Man kan få stor motstand mot Guds ord, men man vet at ordet er utalt i den dypeste kjærlighet så det er frykten og kjødet som skriker nei.
Kjære Jesus la det bli mange veiledere som våger å se på seg selv så dem kan kjenne sin egen sårbarhet og styrke i deg så dem kan lede det sårbare menesket til å kjenne din kjærlighet Jesus.
Må mennesket gå fra ego til ett ekte menneske som er en velsignelse for deg Jesus.