søndag, mars 13, 2011

1.påskedag 1921 lar Watchman Nee vannet lukke seg over ham - og han begraves med Kristus


I går kom jeg over en skildring av dåpen til Watchman Nee (bildet), den kinesiske husmenighetslederen som har fått en stor betydning for så mange kristne verden over gjennom de bøkene som er blitt utgitt på bakgrunn av hans prekener og bibelundervisning. Meg selv iberegnet. Det er vel ingen forkynner og bibellærer som har vært til så stor hjelp, og som har formet mitt eget ståsted som Watchman Nee.

Det hele begynner med Watchman Nee's mor som i lengre tid har strevd med å overgi deg totalt til Herren Jesus. Noen dager før påske i 1921 oppsøker Watchman Nee henne for å invitere henne med til bibelundervisning med Margareth Barber. Moren sier at hun skal be over det, og går til rommet sitt. Der opplever hun at Gud taler til henne og sier at hun ikke bare skal bli med sønnen til denne bibelundervisningskvelden, men at hun også skal la seg døpe. Når Watchman Nee får høre dette vil også han døpes.

Angus Kinnear, Watchman Nee's biograf, forteller:

"Han hadde lest Paulus' ord som knyttet dåpen til Jesu død og Peters ord som knyttet den til Jesu herredømme, og hadde fått et glimt av de to diamentralt motsatte verdener og det umulige ved å tjene to herrer - denne verdens fyrste og livets fyrste. Han visste at nå måtte han på denne offentlige måte uttrykke sitt fullstendige brudd med den ene, og sin overgivelse til den andre."

Selv sa Watchman Nee det slik: "Jeg forlater helt og fullt det system som er dirigert av satan. Jeg tilhører ikke lenger denne livsform. I stedet fester jeg mitt hjerte ved det som Guds hjerte er festet ved. Jeg setter som mitt mål Hans evige hensikt i Kristus, og går inn i det ene og settes fri fra det andre."

Da Watchman Nee's bror, George, får høre at hans mor og hans bror vil la seg døpe vil han gjøre det samme.

1. påskedag går de sammen ned til elvebredden til Min-elva i Foochow. Tidevannsstrømmen var svak og båttrafikken på elven var liten, dagen var grå og skyet med lett regnfall. Om morgenen får moren vondt i hjertet, noe hun av og til sliter med. Frøken Barber foreslår å utsette dåpen. Men Watchman Nee's mor er ikke til å stanse. "Jeg vil heller dø i Guds vilje," sa hun, "enn å fortsette å leve i min egen."

Så forteller hun om hvordan hun ber Gud om et tegn, i det hun vasset ut i Min-elva sammen med den aldrende evangelisten Li Ai-ming. Li dukket henne under, og akkurat idet hun blir løftet opp av vannet, brøt påskesolen gjennom skyene. Og idet Watchman Nee og hans bror George fulgte etter sin mor, skinte det gyllne sollyset over dem. I og med denne handlingen hadde Watchman gitt til kjenne hvor han sto:

"Herre, jeg legger hele verden bak meg. Ditt kors skiller meg fra den for alltid, og jeg har trådt inn i en annen. Jeg står der du har satt meg i Kristus."

Ingen kommentarer: