torsdag, mars 24, 2011

En gjennomgang av Åndens ni gaver, del 23

Vi fortsetter studiet av den det som apostelen Paulus omtaler som nådegaven "forskjellige slags tunger."

En av pinsbevegelsens høvdinger var Sverre Kornmo. Som få andre burde han ha forutsetning for å kunne si noe om dette! Her er hva han skriver om tungetalen:

"Profeti er åpenbaring til forstanden og taleorganene. Tungemålsgaven, eller tungetalen, er åpenbaring til ånden i oss. Tungetalen synes å være en underbevissthetens uttrykksform, hvor det ubevisste sjelsdyp kobles direkte til tungen ved Den Hellige Ånd, uten å gå veien om tankens kontroll."

Så skriver Kornmo noe vi bør merke oss:

"Disse inspirerte gaver er meget utsatt for misbruk på flere måter. Menneskets egen ånd kan bemektige seg den talendes sjelsdyp gjennom stemning og ekstase. Fornyelse i sinn og ånd er nødvendig for at man kan være en kanal for Guds åpenbaring. Særlig er dette påkrevet når gaven skal være til oppbyggelse for menigheten. Følelser, sympati og antipati kan ha stor innflytelse på sjelslivet, og kan derfor gi utslag i bruken av gaven. Når den som bruker tungemålsgaven er fylt av Ånden, strømmer det velsignelse og salvelse til menigheten. Hellighet og alvor må prege den som bruker nådegavene. Alt må være i harmoni med Åndens vesen, om salvelsen skal følge budskapet."

Jeg synes det er veldig interessant at Sverre Kornmo taler om sjelslivet. Han hadde innsikt i dette som få andre. For mange år siden husker jeg han talte om forskjellen på vår synd og på vår skrøpelighet. Det er ikke mange som taler om slikt i vår tid. Sjelisk bruk av tungemålsgaven er vi av og til vitne til, og det skaper ingen god frukt.

I neste artikkel skal vi se nærmere på det som skjedde på pinsefestens dag i Jerusalem, slik det er gjengitt i Apostlenes gjerninger kapitel 2.

(fortsetter)

Ingen kommentarer: