torsdag, mars 03, 2011

400 år siden grunnleggelsen av den første baptistmenigheten i England, del 3

Baptister har fra starten av vært sterke forkjempere fr religions- og samvittighetsfrihet. I 1612 utgir Thomas Helwys en pamflett med navnet "En kort erklæring om ondskapens mysterium". Dette er det første krav om religionsfrihet som fremsettes på engelsk. I et brev stilet til kong Jakob (James) I skriver Helwys:

"... for menneskers religion for Gud er mellom Gud og dem selv; Kongen skal ikke svare for den, heller ikke skal kongen være dommer mellom Gud og menneske. La dem være heretikere, tyrkere (les muslimer), jøder eller hva det skal være, så er det ikke opp til den jordiske makt å straffe dem på noen måte. Dette blir gjort klart for vår herre Konge av Skriften."

På tittelbladet har Halwys sitert profeten Hosea:

"Så en sæd som gir dere rettferdighet! Høst frukt som bringer miskunnhet! Bryt dere nytt land! For nå er tiden til å søke Herren, inntil Han kommer og lar rettferdighet regne over dere." (Hosea 10,12)

Slikt gikk ikke upåaktet hen på den tiden. Kongen reagerte med å arrestere Thomas Halwys, og han blir sittende fengslet til sin død.

Nå er det ikke bare Thomas Halwys som har kjempet en intens kamp for religionsfriheten. En annen som bør nevnes i denne sammenhengen er Roger Williams. Han emigrerte til Amerika i 1631 fra England, for å slippe unna forfølgelsen som skjedde mens William Laud var erkebiskop av Canterbury (1633-1645). Han var en sterk opponent til Puritanerne.

Roger Williams ble forvist til Massachusetts i 1638 på grunn av sitt syn på skille mellom stat og kirke. Det var han som grunnla en ny koloni, nemlig Rhode Island, i 1638. I Rhode Island ble religionsfrihet selve kjernepunktet i grunnloven. Året etter blir Roger Williams baptist, og i 1644 offentliggjør han sitt berømte forsvar for samvittighetsfrihet under tittelen: The Bloudy Tenant of persecution for Cause Conscience.

I neste artikkel skal vi se nærmere forskjellen mellom Jean Calvin og Jacob Arminus. Thomas Helwys var påvirket av sistnevnte, og det er interessant med tanke på grunnleggelsen av den første baptistmenigheten i England.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: