torsdag, mars 10, 2011

Abram Poljak - stifteren av den første messianske menighet i moderne tid, del 3

Ikke langt fra Stuttgart i Tyskland ligger Möttlingen. Det er en liten by med 1000 innbyggere. Hit kom Abram Poljak på grunn av en medarbeider ved navn Gottfried Müller, som anså Möttlingen for å være et "hellig sted". Det var her pastor Johann Christoph Blumhardt (1805-1880) hadde tilhold. Han var en evangelsk pietist som sin samtid var kjent for sin helbredelsestjeneste. I Möttingens gamle kirke (bildet), la Abram Poljak merke til det som stod skrevet over talerstolen. Det var et sitat fra profeten Habakkuk:

"For ennå må synet vente på sin tid. Men det haster mot enden og lyver ikke. Om det dryger, så vent på det! For komme skal det, det skal ikke utebli ... Men den rettferdige skal leve ved sin tro." (Hab 2, 3-4)


Det er her i Möttlingen at Poljak grunnlegger Patmos bosetningen. Navnet tok han etter det stedet hvor apostelen Johannes mottok sine åpenbaringer. Det første huset fikk navnet "Zion", og her bor fremdeles Erich og Maria Klink. I samme gate som dette huset finner man også Shalom og Håp. Her finner man fremdeles The Patmos Publishers som fremdeles publiserer bøkene til Abram Poljak.

I dag kalles fremdeles Möttlingen for "nådestedet for den evangeliske kirke", og det er ikke bare på grunn av Blumhardt. Det refererer seg også til Abram Poljak's arbeid her. På 1950-tallet kom 500-600 mennesker hit for å høre Poljak undervise om Guds rike.

I den store møtehallen henger fremdeles det blåe flagget med Davidstjernen og korset. Poljak's organisasjon eksisterer ikke lenger, heller ikke Patmos bosetningen, men budskapet Poljak forkynte blir fremdeles spredt.

På kirkegården finnes graven til Abram Poljak. Han var født 28. mars 1900 og døde 28.oktober 1963.

Ingen kommentarer: