tirsdag, mars 01, 2011

I dag er det 30 år siden den legendariske Martyn Lloyd-Jones døde

I dag – på St. Davids Day – er det 30 år siden den legendariske pastoren og bibellæreren, David Martyn Lloyd-Jones (bildet), fullførte sin jordiske pilegrimsvandring og flyttet til sitt himmelske hjem. Da hadde han tjent en og samme menighet i mer enn 30 år som dens pastor. Tusenvis av mennesker kom for å lytte til hans grundige bibelundervisning hver søndag og fredag, hvor han gikk gjennom Guds ord vers-for-vers.

Martyn Lloyd-Jones var en sterk opponent til tidens liberale strømninger, og han oppfordret evangeliske kristne til å forlate sine menigheter, om menighetene ble influert av den liberale teologien. Lloyd-Jones var av den oppfatning at et sant kristent fellesskap var bare mulig blant de som samme troens overbevisning.

Martyn Lloyd-Jones, som var fra Wales, bar med seg den rike vekkelsesarven derfra. Han var født i Cardiff og oppvokst i Llangeitho, sistnevnte et sted forbundet med den walisiske metodist vekkelsen og en av metodismens mest profilerte vekkelsesforkynnere, Daniel Rowland. Lloyd-Jones var utdannet lege, men da han fikk kall til forkynnergjerningen la han legepraksisen fra seg. Hele livet skulle han likevel holde seg a jour med legetidsskrifter og opprettholdt en genuin interesse for legegjerningen.

Det er gjennom hans mange bøker og lydopptak fra hans prekener at Martyn Lloyd-Jones fortsetter å være til stor hjelp for alle seriøse bibellesere. Selv har jeg fått stor hjelp gjennom hans bøker om Filipperbrevet, Efeserbrevet, Romerbrevet, Bergprekenen og Salmene. Stort utbytte har jeg også hatt av å lese flere av de biografiene om hans liv, blant annet to binds verket skrevet av Iain H. Murray, som inneholder 1224 sider. For noen år siden var jeg så heldig å tilbringe flere timer sammen med hans svigersønn, Sir Fred Caterwood, den tidligere visepresidenten av EU parlamentet. Og når min sønn og jeg dro til London, fikk jeg med meg en gudstjeneste i Westminister Chapel, som var den menigheten hvor Lloyd-Jones hadde vært pastor i så mange år.

Martyn Lloyd-Jones var en konservativ bibeltroende, uredd, djerv og svært kunnskapsrik. Han skulle få stor betydning for den internasjonale kristne lagsbevegelsen. Han ansees å være en av de mest betydingsfulle kristne lederne i moderne tid, og blir gjerne sammenlignet med Charles Haddon Spurgeon.

Bildet er yndlingsfotoet til Martyn Lloyd-Jones.

Ingen kommentarer: