fredag, mars 18, 2011

Kristne i Tyrkia opplever daglig diskriminering og sjikane

Mobbing og sjikane er en daglig foreteelse for evangeliske kristne i Tyrkia. Det viser en nylig offentliggjort rapport fra Turkish Association of Protestant Churches. Situasjonen er ikke blitt noe bedre etter de bestialske drapene på tre ansatte ved en kristen bokhandel i 2007. Det året ble Necati Aydin, Ugur Yuksel, og tyskeren Christian Tilmann Geske, ble bundet, torturet og drept på kontoret til Zirve Publishing, et kristent forlagshus i Malatya.

Diskriminering, ryktespredning og angep mot kirker i Tyrkia er eksempler på en langvarig sjikane av evangeliske kristne. Tyrkiske lover og negative holdninger til gjør det nesten umulig for ikke-muslimer å etablere steder hvor man kan holde gudstjenester. Misjonsaktivitet sees fremdeles på som nasjonal trussel, selv om tyrkisk lov garanterer sine borgere retten til å propagandere for og undervise i sin tro. Diskrimineringen går særlig ut over skolebarna.Tyrkisk lov garanterer foreldrene retten til å holde barna borte fra skolens religiøse undervisning (les: undervisning i Koranen), men i praksis viser dette seg å være veldig vankelig å gjennomføre.

La oss be for våre trossøsken i Tyrkia. På kartet ser vi hvor de livskraftige menighetene i Det nye testamente befant seg. Tenk på dette landets sterke kristne historie når dere ber for dagens kjempende menigheter.

1 kommentar:

Jan-Kristian Viumdal sa...

Jeg har ikke vært i Tyrkia, men på Nord-Kypros. Der har Tyrkia opprettet en egen stat, og situasjonen er svært vanskelig for de kristne, særlig de som har en muslimsk bakgrunn.
Jeg har besøkt en pastor der, og han kunne fortelle om forfølgelse, besøk av politi på møtene. Disse noterte navnene på de møtebesøkene. De følte seg truet, og mange hadde sluttet å komme på møtene.
Selv hadde denne pastoren flere ganger blitt truet på livet. Men har var en sterk kristen, og når han fikk slike truende telefonsamtaler sent på kvelden eller om natten, pleide han å svare: "Du får stille deg i køen, for det er mange foran deg som gjerne vil gjøre det samme!"