lørdag, november 26, 2011

I dag begynner juleFASTEN!


I dag begynner julefasten! Ja, du leste helt riktig. For moro skyld googlet jeg "julefasten", og fikk da umiddelbart spørsmålet: 'Mente du: Julefesten?' At advent opprinnelig vokste frem som en fastetid er det nok ikke mange kristne som vet i dag. Men alle de store høytidenes forberedelsestid bærer preg av å være fastetider, og adventstiden er jo en forberedelsestid for Jesu ankomst - og nå etter Hans himmelfart, også en tid for å forberede seg på Hans gjenkomst! Fasten åpner oss også for julens store mysterium: Guds fødsel i Betlehem! Ordet som blir menneske, og slår opp sitt telt iblant oss, som ordet kan oversettes ordrett fra gresk.

Man bruker å kalle adventstiden for 'julefasten' eller 'Lille-fasten', for å skille den fra påskefasten som er 'Den store fasten'.

Tenker man etter er det også andre gode grunner for å faste før jul! Særlig i vårt materialistiske forbrukssamfunn vår det meste dreier seg om nytelse, fråtsing og kjøpe ting. Julebordene bugner, og dit må jo alle! Dette er med på å overskygge den store gleden: Frelserens fødsel!

I fastetiden avstår man fra å spise animalske produkter (kjøtt, egg, ost, smør, melk osv). Eller man velger å spise veldig enkelt. Søndager er aldri fastedager. Det er festdager. Julefasten varer frem til julaften. Tenk hvilken dimensjon julen kunne få om vi valgte å leve annerledes i dagene forut for den? Tenk hvor godt julematen ville smake da - på julaften! Komersialiseringen av julen gjør jo at den starter tidligere for hvert år, og det kristne innholdet blir bare mindre og mindre med årene.

La oss bruke denne adventstiden annerledes. Måtte den bli en tid hvor vi fordjuper oss i julens store mysterium, og la oss be Gud skape en lengsel etter at Kristus kommer tilbake.

Ingen kommentarer: