lørdag, november 05, 2011

Ord i djup takknemlighet til Herren

Aleksander Schmemann (bildet) er en teolog jeg stadig vender tilbake til. Ikke minst til hans bøker om nattverden og gudstjenestens liturgi. På Thanksgiving day i 1983 holder han en preken, som skulle vise seg å være hans siste. Det var spesielt at hans siste preken skulle holdes på denne dagen, siden han hadde viet mesteparten av sitt liv til å skrive, undervise og tale om eukaristien, som nettopp betyr 'takksigelse'. Men det var også noe annet som var spesielt med denne dagen. Fader Schmemann tok frem fram lommen en kort skreven preken, i form av en bønn, som han leste opp. Dette var svært uvanlig. Fader Schmemann pleide alltid å preke rett fra hjertet.

Jeg har forsøkt å oversette hva han sa:

Alle som er i stand til å takke, er i stand til å bli frelst og få del i evig glede. Takk skal Du ha, Å Herre, for å ha mottatt denne eukaristi, som vi har ofret til den hellige Treenighet, Fader, Sønn og Hellig Ånd, og som har fylt våre hjerter med Helligåndens glede, fred og rettferdighet. Takk skal Du ha, Å Herre, for å ha åpenbart Deg selv for oss og gitt oss en forsmak av Ditt kongerike. Takk skal Du ha, Å Herre, for å ha forent oss med hverandre for å tjene Deg og Din Hellige Kirke. Takk skal Du ha, Å Herre, for å ha hjulpet oss til å overvinne alle vanskeligheter, spenninger, lidenskaper, fristelser og gjenopprettet fred, gjensidig kjærlighet, og glede ved å dele samfunn med Den Hellige Ånd. Takk skal Du ha, Å Herre, for lidelsene Du har latt oss gjennomgå, og for at de har renset oss fra selviskhet og påminnet oss om 'det ene nødvendige': Ditt evige kongerike.

Takk skal Du ha, Å Herre, for å ha gitt oss et land hvor vi fritt kan tilbe Deg. Takk skal Du ha, Å Herre, for denne skole, hvor Ditt navn blir proklamert. Takk skal Du ha, Å Herre, for våre familier: Ektemenn, hustruer, og særlig barna som lærer oss hvordan vi kan feire Ditt hellige Navn, i glede, bevegelse og hellig støy.

Takk skal Du ha, Å Herre, for alle og alt.

Stor er Du, Å Herre, vidunderlige er Dine gjerninger, og ingen ord er tilstekkelige for å feire Dine under.

Herre, det er godt å være her! Amen.

Ingen kommentarer: