søndag, november 13, 2011

Støtte til forfulgte koptere fra Den russisk ortodokse kirke

Patriark Kyrillos (bildet) av Moskva og hele Russland, har nylig kommet med en uttalelse i forbindelse med de kontinuerlige angrepene på koptisk-ortodokse kristne i Egypt.

I anledning Den internasjonale bønnedagen for de forfulgte kristne, har jeg oversatt patriarkens uttalelse, da den angår oss alle sammen:

"Det er med smerte og sorg Den russisk ortodokse kirke er vitne til det som skjer i Egypt.Ennå en gang er blod blitt utøst og kristne kirker ødelagt. Ansikt til ansikt med det som skjer synes det som om det er en forventet manifestasjon av den voksende intolleransen mot kristne i det egyptiske samfunnet, og mangel på fysisk og legal beskyttelse.

Vår kirke kjenner fra egen nær historie til et uskyldig folks lidelse og ødeleggelsen av kirkebygg. Vi hever vår stemme til forsvar for våre trossøsken i Egypt. Vi kaller på det sivile samfunnet til ikke å være være apatiske mot den lovløshet vi har vært vitne til. FN og andre internasjonale organisasjoner som har makt til å påvirke de nye myndighetene i Egypt politisk, må hver enkelt ta et standpunkt mot forfølgelsen av de kristne. De må gjøre alt hva de kan for å etablere en inter-religiøs fred og trygghet i regionen.

Prøvelsene som de egyptiske kristne så modig møter er del av et enkelt kjede, og følgene av den er ny bølge av immigranter. Egypt er et land hvor kristne og muslimer har eksistert side om side i århundrer. Aggresjonen mot de kristne anvender en destruktiv, radikal makt over samvittigheten, ledet av motiver soslett ikke er åndelige. Vi henvender oss til lederne for den muslimske verden med en begjæring om at de klart og tydelig fordømmer volden mot de kristne, og at de respekterer kristnes rett til å åpent å bekjenne sin tro og kunne beholde sine religiøse og kulturelle tradisjoner. I denne time, da selve fremtiden til den kristne-muslimske dialogen er truet, må religiøse ledere aktivt demonstrere sin forpliktelse til fred og forståelse.

Vi kaller på de egyptiske myndigheter til raskt å sette en stopper for volden mot det eldgamle koptiske samfunnet, til drapene på kristne og ødeleggelsen av kristne kirker og hellige ting. Det er ikke nok å erklære at man står for prinsipper for rettferdighet og rett. Det er nødvendig at man sikrer en virkelig beskyttelse av samvittighetsfriheten i samfunnet. Det historiske kristne samfunnet i Egypt må ha retten til fritt og trygt å bekjenne sin tro, beskytte gamle kirker og bygge nye.

Den russisk ortodokse kirke uttrykker nok en gang hennes støtte til våre kjempende egyptiske brødre og søstre i Kristus, og kaller dem til å bevare en fredfull ånd, og ikke la seg provosere, og til å bli trofast mot Frelseren, selv i lidelsen.

+ Kyrillos, Patriark for Moskva og Hele Russland.

Ingen kommentarer: