søndag, april 01, 2012

Eksplosiv menighetsvekst blant baptister på Cuba

Kevin Ezell, president for misjonsstyret for Sørstatsbaptistene, var nylig på besøk på Cuba. Her står han sammen med pastor Homero Carbonell, og Johnny Sullivan, som er hovedkasserer for Florida Baptist Convention. Homero Carbonell er pastor for baptistmenigheten i Santa Clara. De tre står inne i Calvary Baptist Church i Havana, hvis historiske kirkebygg er fra 1888.

I forbindelse med besøket, 21.-23. mars fikk Ezell høre historiene misjonærene Herbert Caudill og David Fite, som sammen med 53 cubanske pastorer og legfolk som i 1965 ble ekskortert bort fra lokalene til Western Cuba Baptist Convention Seminary og satt i Fidel Castro's beryktede fengsler. Samtlige anklaget for å være CIA agenter. De to amerikanske misjonærene satt fengslet frem til 1969.

Calvary Baptist Church er beliggene i selve Havana by, og kjøpt for penger gitt av amerikanske sørstatsbaptister. Florida Baptist Convention har samarbeiet med cubanske baptister siden 1996, og har brukt mer enn 1,8 millioner USD på ulike tiltak for å hjelpe sine trossøsken på Cuba. Pengeinvesteringen er brukt blant annet til å lønne pastorer, støtte teologisk utdannelse og drive ledertrening.

Sørstatsbaptistene begynte allerede i 1886 å sende misjonærer til Cuba. I 1905 ble det cubanske baptistsamfunnet startet, og menigheter ble grunnlagt en rekke steder på øya. Den kommunistiske revolusjonen i 1959 førte til at baptistene ble forfulgt. Fra 1992 er det blitt lettere å drive kristent arbeid på Cuba.

Det finnes to baptistsamfunn på Cuba, et som virker på den østlige og et som virker på den vestlige delen av øya:

De siste to årene har Western Cuba Baptist Convention plantet 60 nye menigheter! Og døpt 4.706 mennesker.

Også Eastern Cuba Baptist Convention vokser. De to baptistsamfunnene består nå av 7000 menigheter, 1346 utposter, 4,901 husgrupper- og cellemenigheter.

En 50 dagers bønnekampanje som holdes mellom påske og pinse har vært arrangert i flere år.

Ingen kommentarer: