søndag, april 08, 2012

Påsken - den store dåpshøytiden, del 2

Pilegrimen Egeria opplevde mangt og mye under sin reise i Det hellige land en gang mot slutten av 400-tallet. Blant annet dåpshandlingene som fant sted under påskehøytiden. I går skrev jeg om hvordan innskrivningen til dåpen i Jerusalem foregikk. I denne artikkelen skal vi nærmere på:

Dåpsundervisningen

'Mine kjære søstre, jeg skriver dette for at dere ikke skal tro at dåpen skjer uten noen forklaring. Her er det skikken at de som vil bli døpt, gjennom de førti fastedagene først må gjennomgå en eksorsisme av de geistlige straks morgengudstjenesten i Anastasis er slutt. Biskopens stol blir så plassert i Martyrium, den store kiren, og i en krets omkring biskopen setter alle dåpskandidatene seg, menn og kvinner, dessuten fadderne og alle de blant folket som vil høre på, ihvertfall de troende.

Katekumenene kan ikke komme inn mens biskopen underviser om Loven. Han begynner med 1.Mosebok, og i løpet av de førti dagene tar han for seg hele Skriften, i det han først forklarer den bokstavelige og derpå den åndelige mening. I denne tiden får dåpskandidaten vite alt om oppstandelsen og troen; det er det man kaller katekese. Etter fem ukers undervisning mottar de trosbekjennelsen og får den fortolket på samme måte som hele Skriften, sats for sats, først den bokstavelige mening og så den åndelige.

Derfor kan alle troende i disse land følge med i Skriften når den blir lest i kirken; alle er blitt undervist i løpet av de førti dagene, fra den første til den tredje time, for katekesen tar tre timer. Og Gud skal vite, mine damer og søstre, at når de troende følger med i biskopens katekese, kommer de med enda høyere tilrop enn når han sitter og preker i kirken. Når katekesen er over, ledsages biskopen straks, under sang av hymner, til Anastasis, og avslutningen skjer omtrent ved den tredje time; og slik blir det undervist i tre timer hver dag i syv uker.

For i fastens åttende uke, den som kalles Den stille uken, blir det ikke tid til undervisning, for da skal alt det gjennomføres som jeg har fortalt om ovenfor.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: