torsdag, april 19, 2012

Et 200 års misjonsjublieum verdig å feires

Som tidligere omtalt på bloggen kunne vi i februar måned feire 200 års jubileet til utsendelsen av de første ordinerte amerikanske evangelikale misjonærene. Historiens gang endret seg med utsendelsen av baptisten Adoniram Judson og fire andre misjonærer. For med dem kunne nye mennesker for første gang i de områdene hvor de fikk sitt virke, høre evangeliet for aller første gang.

Når Adoniram Judson og hans kone Ann Hesseltine satte seil og forlot Amerikas kyster i 1812, så markerte det ny æra for amerikansk og kristen innflytelse. Til å sørge for deres underhold, ble det første av mange misjonsselskaper født: The American Board of Commissioners for Foreign Missions (ABCFM). Lignende organisasjoner skulle snart se dagens lys, som skulle sende av gårde tusenvis av misjonærer til alle jordens hjørner. Ved midten av det 20 århundre sendte Amerika ut flere misjonærer enn noe annet land i verden.

Og slik har det fortsatt. 127.000 av de 400.000 utenlandske misjonærene som ble sendt ut i 2010 kom fra Amerika. Det viser tall fra the Center for the Study of Global Christian at Gordon-Conwell Theological Seminary, med tilholdssted rett utenfor Boston.

Ekteparet Judson ble nektet adgang til det britiske India. De fortsatte ferden videre til Burma, eller våre dagers Myanmar. Her skapte de et gramatikalsk system, oversatte Bibelen til burmesisk, og så mennesker komme til tro på Jesus. Kristne forsamlinger har overlevd frem til i dag, og fremdeles feires Judson-søndagen i Myanmar, hver eneste juli.

Og 200 års jubileet er behørlig blitt markert ved ulike arrangementer mange steder i USA, og vil fremdeles bli markert gjennom hele året. For dette er virkelig et jubileum verdig å markeres.

Likevel var det de lokale burmeserne som brakte evangeliet videre inn i landet, og evangeliet går sin seiersgang fremdeles mange steder hvor det pågår sterke vekkelser.

Ingen kommentarer: