torsdag, februar 27, 2014

Ukraina på bristepunktet - vi må fortsette å be!

Ukraina er en kruttønne! Ikke før har tåregassen lagt seg, og gateslagene i Kiev er over smeller det på Krim-halvøya og Putin rasler med sabelen.

Når dette skrives melder VG's nettutgave at bevæpnede menn har stormet en parlamentsbygning på Krim, og det russiske flagget skal nå vaie utenfor bygningen. Ifølge Ukrainas innenriksminister er sikkerhetsstyrkene satt i alarmberedskap, og landets forsvarsdepartement melder at russiske jagerfly i det vestlige distriktet er satt i kampberedskap. De som har tatt kontroll over parlamentsbygningen på Krim skal bære uniformer, men når dette skrives er det ingen som vet hvem de er. Det skal være snakk om 50 pro-russiske menn med våpen.

Vi kan stå overfor regelrett borgerkrig, hvor landet rives i to. I følge ukrainske aviser skal den nå etterlyste ex-presidenten, Viktor Janukovitsj, være sett ved en russisk base på Krim-halvøya.

Ukrainas settepresident, Oleksandr Turchynov, advarte senest i går mot faren for separatisme i Ukraina.

En av de største farene i dagens Ukraina, er ultranasjonalismen. Idolet til flere av gruppene som tvang gjennom avsettelsen av Janukovitsj er Stepan Bandera. Han er ingen hvemsomhelst. Han ledet en Quisling-regjering i Ukraina etter det tyske angrepet på Sovjetunionen i 1941. Særlig i den vestlige delen av landet var det mange som deltok med stor entusiasme i utryddelsen av Ukrainas jøder under 2.verdenskrig.

Nå er tiden inne for å holde Ukraina opp i våre bønner, og be om fred, forsoning og vekkelse.

Ingen kommentarer: