onsdag, februar 26, 2014

Pinsemenighet med 5000 medlemmer i Kaukasus, del 1

Siste nr av Ljus i Öster, som jeg fikk i poste i går, er virkelig inspirerende lesning. Der kan man blant annet lese om flyktningen som har bygd opp en av Russlands største menigheter.

Det er snakk om Vasja Kokojev, biskop for pinsemenigheten i Vladikavkaz, byen (bildet), som ligger 50 mil fra Sochi.

Når Sovjetunionen falt sammen oppsto det etniske konflikter flere steder i Kaukasia. En gruppe ossetere flyktet da fra George til Vladikavkaz. Der grunnla de en menighet som nå har vokst til en av de største i hele det veldige russiske riket. Man regner med sammenlagt 5000 personer i de forsamlingene de har grunnlagt i Nord-Ossetia.

Vasja Kokojev vokste opp i Tbilisi i Georgia. Der ble han en kristen, og medlem av byens pinsemenighet. Kommunistene hadde makten. Det var tøffe tider. Pinsemenigheten i Tbilisi måtte gå under jorden.

Det var kristne i Sverige og Finland som sørget for at de kristne i Georgia fikk Bibler. De måtte smugles inn, og bare noen få om gangen.

Vasja Kokojev forteller i et intervju med Ljus i Öster at han husker at tre Bibler gikk på rundgang i menigheten han var medlem av, slik at folk kunne skrive den av for hånden.

På denne tiden hendte det at politiet dukket opp under gudstjenestene og konfiskerte Bibler. Fikk de rede på det på forhånd, så lot de kvinnene ta vare på dem, slik at de kunne gjemme dem på seg. Politiet rørte nemlig ikke kvinnene.

En av de få som våget å besøke pinsevennene i Georgia på denne tiden var biskop Ivan Fedotov fra den uregistrerte pinsebevegelsen i Sovjetunionen. Til tross for den harde forfølgelsen reiste han hele veien fra Moskva til Tbilisi.

- Han velsignet meg og Oleg Khubashvili som ledere og senere som biskoper, forteller Vasja Kokojev.

Begge to er ossetere, et folkeslag med røtter i Kaukasus. Grensen mellom Russland og Georgia hadde blitt trukket rett gjennom Ossetia, slik at Sør-Ossetia lå i Georgia og Nord-Ossetia ligger i Russland.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: