søndag, juli 09, 2017

UNESCO: Hebron er en palestinsk kulturarv

UNESCO's verdensarvkomite holdt sitt årsmøte i Krakow på fredag, og vedtok da å klassifisere Hebron som en truet palestinsk kulturarv. Det er underlig å tenke at det er mulig å bli så historieløs. Det har aldri vært noen palestinsk arv. Hebron er så jødisk som det vel er mulig å bli.

Og det er noe svært symboltungt at vedtaket ble gjort i den polske byen Krakow. For de som har fulgt bittelitt med i historietimene på skolen etablerte de nazistiske myndighetene en jødisk ghetto her i 1941, og den ble etablert i den hensikt å utrydde jødene. I den samme byen - nå i 2017 - kommer andre lands myndigheter sammen for å fortsette arbeidet nazistene begynte, denne gangen med å slette de jødiske sporene i den jødiske byen Hebron. Vi vet hvordan det gikk i Krakow. Vi aner hva dette betyr for dagens jøder.

Hebron er ikke en palestinsk kulturarv. Noe palestinsk rike finner du ikke noe sted i historien. Likevel stemte 12 land for å legge Hebron til verdensarvlisten over steder som er truet. Hvem truer hvem? UNESCO vil ha det til at de israelske soldatene utgjør denne trusselen. Her ligger patriarkenes graver. Hvem er de? Alle er jødiske. I følge Bibelen er Abraham, jødenes stamfar, og de aller fleste av hans etterkommere gravlagt i Patriarkenes grav. Etter at muslimene erobret området 2600 år etter at Abraham levde har de gjort gravstedet til en moske - Ibrahimi moskeen.

Tre land stemte imot dette vedtaket og seks land lot være å stemme. Hvilke land som gjorde hva er hemmelig.

Rula Maayah, den palestinske turist-ministeren, uttaler til The Guardian: "historisk sett tilhører Hebron det palestinske folket."

Det er en historisk løgn.

Billedtekst: David Wilder som i en årrekke har vært talsmann for den jødiske befolkningen i Hebron.

Ingen kommentarer: