fredag, juli 07, 2017

En trist historie fra Russland

Man skal ikke ha reist veldig mye i Russland før man oppdager at landet har et betydelig alkoholproblem. Derfor er det ekstra ille å lese Vårt Land i dag som kan fortelle at Den russisk ortodokse kirken tjener milliarder av kroner hvert år på import av alkohol og tobakk. Denne kirken er dermed med på å ødelegge livet til utallige russere, og skape store problemer for deres familier.

Pengene Den russisk ortodokse kirken tjener på sprit- og tobakksalget brukes på å finansiere Den russisk ortodokse kirken, om vi skal tro oppslaget i dagens Vårt Land.

Det hele begynte med president Boris Jeltsin - som var kjent for ikke å spytte i glasset - på 1990-tallet. Da måtte man finne en løsning på hvordan man kunne finansiere Den russisk ortodokse kirkens virksomhet. Boris Jeltsin sørget da for at Den russisk-ortodokse kirken kunne importere alkohol- og tobakk toll- og skattefritt!

Jeg har reist en del i Russland, og har sett flatfylla. I en landsby hvor jeg holdt møter kom det en kveld flere fortvilte kvinner. De kom for å be om forbønn. I landsbyen hadde flere menn omkommet på grunn av dårlig sprit. Nå var de redd for sine egne menn, som drakk hver eneste dag, at de skulle få tak på denne spriten. Om ikke vi kunne be om at Gud skulle spare deres liv?

På møtene - enten det var i en by på en viss størrelse eller ute på landsbygda var det flest kvinner. Mennene var hjemme for å drikke, eller de lå sanseløse utendørs. Men noen av dem kom, og noen så vi også satt fri fra alkoholens forbannelser. I et tilfelle ble en mann frelst på et av mine møter. Det var faktisk det aller første møtet jeg talte på i Russland. Han ble løst der og da fra mange års misbruk, og klarte seg i flere år. Han var så heldig å treffe en enke, som han ble så glad i og de bestemte seg for å gifte seg. Jeg fikk ikke anledning til å delta i bryllupet, men jeg gledet meg til neste gang jeg skulle se de. Da traff jeg henne som denne mannen skulle giftet seg med. Jeg spurte etter ham. Enken kunne fortelle at de kom ikke så langt at de fikk giftet seg. Hennes fremtidige ektemann hadde blitt lurt med noen andre menn for å feire at han skulle gifte seg, og sprakk. Etter noen dager med sanseløs fyll ble han dratt inn på politistasjonen. Der ble han banket opp av politiet, og døde av skadene han pådro seg. Politiet slapp unna. Ingen våget å melde de for politivold. Det hadde uansett ikke ført fram.

Ingen kommentarer: