mandag, mai 17, 2021

Jødehatet eksploderer


 Det går en bølge av antisemittisme over Europa. Samtidig som konflikten mellom Israel og terrorgruppen Hamas har eskalert den siste uken, har hat mot jøder eksplodert over hele verden. Det rapporteres om vold mot jøder og angrep på jødiske kirkegårder og synagoger fra flere land, og grov antisemittisme sprer seg i gatene og på sosiale medier med oppfordringer om å utrydde Israel og voldta jødiske kvinner.

Det er den kristne avisen Världen idag som skriver dette i en nettutgave i dag mandag 17.mai. Avisen gir en rekke eksempler. Artikkelen er skevet av journalist Samuel Teglund: 

I London kjørte flere biler drapert i palestinske flagg gjennom områder der det bor mange jøder, og antisemittiske slagord ble ropt fra bilene, inkludert voldtekt av "jødiske døtre." Fire personer ble senere arrestert av politiet og handlingen er fordømt av blant andre statsminister Boris Johnson, men flere observatører knytter det som skjedde med de mange anti-israelske demonstrasjonene som fant sted rundt Storbritannia i helgen. En 97 år gammel kvinnelig Holocaust-overlevende fra Storbritannia har i sin fullstendig upolitiske beretning på videoappen Tiktok de siste dagene mottatt kommentarer som "Happy Holocaust" og "Peace over Hitlers memory".

I Nederland rapporteres det om flere antisemittiske angrep og hærverk, blant annet mot jødiske kirkegårder og jødiskeide restauranter i Amsterdam. Under demonstrasjoner i landet har man sett Taliban-flagget, samt meldinger om å utslette Israel og erstatte hele området med et kalifat.

I flere tyske byer er synagoger blitt vandalisert og demonstranter har brent israelske flagg, noe landets innenriksminister Horst Seehofer har lovet ikke vil bli tolerert. I Berlin ble fyrverkeri kastet mot en israelsk journalist live fordi han snakket hebraisk.

Rapporter om flere antisemittiske angrep kommer fra Canada, og videoer på sosiale medier viser hvordan flere palestinske aktivister angriper og misbruker en eldre jødisk mann i forbindelse med en demonstrasjon. I følge hennes egen uttalelse ble en ung jødisk kvinne seksuelt misbrukt da hun prøvde å forsvare mannen.

I USA spres også antisemittisme av kjendiser. Den ene er modellen Bella Hadid med over 42 millioner følgere på Instagram. Hun har palestinsk legitimasjon og deltok nylig i en demonstrasjon hvor det ble sunget at "Palestina skulle være fritt, fra elven til havet". Dette er et kjent antisemittisk utsagn om å utrydde Israels eksistens.

Også i Sverige har grovt hat mot jødene spredt seg igjen. Expressen har rapportert om en pro-palestinsk demonstrasjon i Malmö hvor det har vært "trusler og forakt for jøder og jødedom".

Flere vitner om at antisemittisme blomstrer fritt på sosiale medier, inkludert på lydchattforumet Clubhouse. Journalist Sofie Löwenmark, fra nettstedet Doku, beskriver utviklingen på Twitter som et stort mørke. "Jødehat og ønsket om rent folkemord blir spydd ut i flere dager. Å ha Hitler som profilbilde ser ut til å være helt i orden. " Hun sier at det er uttrykk som "alle Israels venner skal slaktes på torget".

Negar Adele Josephi, tidligere reporter i Ekot, vitner også om ekstremt hat mot jøder og lurer på hvorfor dette ikke høres mer i media. "Dette skjer i mange land. Ikke bare Sverige. Jeg får rapporter fra jøder i mange land. Skam deg, Europa. Du gasset over 6 miles hvorav 1 1/2 million barn. Du lager utstillinger om overlevende og deler svart-hvitt-bilder av jødiske barn som ble myrdet. Og slik tillater du dette. ”

Ingen kommentarer: