mandag, august 06, 2007

Metropolitan Tabernacle London



Bildet viser den fullsatte Metropolitan Tabernacle som vi hadde gleden av å besøke søndag kveld. For de fleste er denne menigheten kjent som C.H. Spurgeons menighet, men den er grunnlagt allerede i 1650. På det tidspunktet hadde Parlamentet forbudt møter i baptist sammenheng. Forsamlingen som er utgangspunkt for Metropolitan ble grunnlagt i et hus i Kennington, tilhørende en enkefru Colfe. Menigheten vokste raskt under sin første pastor William Rider. Etter ham kom Benjamin Keach, berømt for sine bøker, som fremdeles er å få og som det er rift om å få kjøpt. Keach var en av datidens prominente baptistledere, og ledet sin forsamling gjennom en tid av sterk forfølgelse. Han bygget også forsamlingens første kapell, som hadde sin beliggenhet ved Tower Bridge. Kapellet ble reist så snart forfølgelsen av baptister opphørte i 1688.

Dr.John Hill, hvis bibelkommentarer fremdeles blir utgitt, ble forsamlingens neste pastor. Det skjedde i 1720, og han betjente menigheten som pastor hele 51 år! Hill var en av datidens fremste bibellærere. Den tiden dr. Hill var pastor, gav forsamlingen sterkt støtte til forkynnelsen til Georeg Whitefield som holdt til i nærheten av forsamlingens kapell, nærmere bestemt i Kennington Common. Der, i 1739, ble de tidligste møtene i det som skulle bli kalt "The Great Awakening" bli holdt, hvor tusenvis av mennesker ble født på nytt. Denne vekkelsen skulle få store positive ringvirkninger for Storbritania.

Etter John Hill fikk forsamlingen en ny pastor, dr. John Rippon. Det skjedde i 1771, og dr. Rippon tjente menigheten i hele 63 år! Under dr. Rippons tjeneste vokste forsamlingen raskt, og ble den aller største baptistmenigheten i landet. For noen år var også dr. Rippon en av de predikantene som talte for kong Georg III.

Så - i 1853, kom C.H. Spurgeon. Da Spurgeon tok over som pastor gikk menigheten under navnet New Park Street Chapel. Under Spurgeon fortsatte menighetens fremgang. Så mange mennesker som til møtene, at de måtte flyttes til en stor møtehall, blant annet til Royal Surrey Gardens Music Hall, hvor opp til 10.000 mennesker kom for å lytte til hans forkynnelse.

Menighetens nåværende bygning ble reist i Elephant and Castle delvis på grunn av menighetens prominente situasjon i samfunnet, og delvis på grunn av at dette stedet var stedet hvor Southwark martyrene ble brent på bålet på Dronning Mary's tid. Av denne grunn bærer grunnsteinen for det vakre kirkebygget ordene: "Martyrenes blod er kirkens sæd".

Under Spurgeons tid ble tusenvis av mennesker omvendt til Gud. Spurgeon ble pastor for bare 38 år! Han grunnla et pastor seminar, et barnehjem, og et magasin som fremdeles blir utgitt, The Sword and the Trowel. Over 200 nye menigheter ble grunnlagt av Spurgeons studenter alene. Spurgeons trykte prekener, som fremdeles utgis, finnes i 62 store bind, og er det mest omfangsrike trykte arbeid av noen person som taler engelsk.

I 1887, mot slutten av sin tjeneste, ledet Spurgeon Metropolitan Tabernacle ut av den engelske baptistunionen. Årsaken var en utbredt teoloigisk liberalisme innen baptistunionens menigheter. Menigheten er fremdeles en uavhengig baptistmenighet, av samme årsaker som dengang Spurgeon brøt med baptistunionen.

Metropolitan Tabernacle ble rammet av brann i 1898, og brant ned til grunnen, med unntak av den vakre forsiden og kjelleren. Kirken ble bygget opp igjen på samme måte som den var. Den ble også rammet av brann i mai 1941, da den ble rammet av tyske bomber. Nok en gang klarte forsiden med de store søylene seg, og kjelleren, og i 1957 ble det nåværende kirkebygget reist, med et noe annet design enn de forrige. Det er en svært vakker bygging, med en stor kirkesal som inneholder flere gallerier.

Etter krigen lå ikke bare kirkebygningen i ruiner, men det gjorde også delvis menigheten. I 1970 hadde medlemstallet sunket så kraftig, delvis på grunn av at menigheten hadde mistet mange medlemmer under og rett etter 2. verdenskrig, at man fylte bare noen få benkerader på søndagsmøtene. I 1970 kom nåværende pastor Dr. Peter Masters, og under hans tid har menigheten vokst kraftig, slik at kirkebygget nå fylles minst tre ganger i uken. Pastor Masters er en lun, hyggelig forkynner. Jeg har lyttet til mye av hans bibelundervisning tidligere, men det er første gang jeg har hørt ham "live". Det var en fryd å høre ham forkynne det enkle evangeliet, så sentrert rundt korset. I morgen, om Gud vil det slik, skal jeg møte ham til en lengre samtale. Dr. Masters er en kjent og tydelig kristen leder her i Storbritiania. Mange pastorer lytter gjerne til ham, men han er også kontroversiell fordi han står tydelig for et konservativt bibelsyn.

Menigheten driver fremdeles et teologisk seminar: London Reformed Baptist Seminary. Dette seminaret startet i 1976, og de siste 20 årene har mer enn 100 studenter studert her hvert eneste år. Menighetens gudstjeneste preges av god solid bibelundervisning. Menigheten synger stående fra en salmebok, som de reformerte baptistene bruker, og til orgelmusikk. Her finnes intet slagverk, elgitarer eller lignende. Men du verden for en sang!

Ingen kommentarer: