tirsdag, mai 20, 2008

Å bringe Kirken tilbake til kirkene - de åndelige disipliner, del 4



Jeg hadde ikke vært kristen så veldig lenge før jeg dro på skolelagsleir til Gvarv i Telemark. Det skjedde tre viktige ting der, som skulle få stor betydning for mitt kristenliv. Det ene var at jeg leste Michael Greens bok: "Jesus lever", som er et glimrende trosforsvar for oppstandelsen. Det andre var at jeg traff to stykker som begge het Anders. Den ene var prest i Den norske kirke, og den andre var den gangen legestudent. Begge skulle komme til å være meg til hjelp for min nyfunne tro. Legestudenten talte over ordene til døperen Johannes, fra Joh 3,20: "Han skal vokse, jeg skal avta." Jeg husker denne bibeltimen fremdeles. I dag er denne Anders en av min aller beste venner, og medarbeider i vårt arbeide. Det tredje som skjedde var at jeg for første gang ble introdusert for det man i Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag kalte "Den stille stund". Selvsagt var ikke noe det Lagsbevegelsen hadde funnet på, men det var i denne forbindelse jeg for første gang hørte uttrykket. Jeg kan fremdeles huske hvor spennende og givende det var å finne seg et skjermet sted hvor man var alene med en åpen Bibel. Den stille stunden har fulgt meg i alle år senere, og det er dette vi nå forsøker å videreformidle gjennom våre seminartilbud. Det som enkelte forsøker å skandalisere gjennom å forvrenge hva som er innholdet i våre kurs.

Jeg har nettopp avsluttet en lengre styreperiode i den tverrkirkelige Bibelleseringen. Motto for Bibelleseringen i Norge er: Vi vil åpne veier til et møte med Gud. Det synes jeg er et veldig flott motto. For det er jo det bibelmeditasjonen handler om! Ønsker du mer info om det viktige arbeidet som Bibelleseringen gjør kan du sjekke denne linken: http://www.bibelleseringen.no/

Vi leser om patriarken Isak i 1.Mos 24,63: "Ved kveldstid gikk Isak ut på marken for å ha en stille stund." (Norsk Bibel 88/07) Det trenger vi alle. For Isak var kveldsstunda den beste, for andre er det tidlig om morgenen, før man leser avisen og før man går på jobb. Det viktigste er ikke når vi tar oss tid - for det er det vi må, vi får ikke tid, men at vi hver dag avsetter tid for å lese Bibelen.

En som har mye å lære oss om dette er den lutherske presten og martyren Dietrich Bonhoeffer. Han lærer oss om det han kaller meditatio Scripturarum. På godt norsk er det meditasjon over Skriften. Mens bibelstudiet handler om en tolkning av teksten, konsentrerer bibelmeditasjonen seg om at tekstene skal trenge seg inn i mennesket og bli dets personlige eiendom. Ordet blir et levende ord adressert til deg.

Dietrich Bonhoeffer skriver: "På samme måte som du ikke analyserer ordene til en du elsker, men tar imot dem som de blir sagt deg, skal du også ta imot Skriftens ord og grunne på det i ditt hjerte, som Maria gjorde. Det er alt. Det er meditasjon." (Fra boken: Way to Freedom)

På det teologiske seminaret som Dietrich Bonhoeffer grunnla i Finkenwalde i Tyskland, var det praksis at alle hver dag hadde en halvtime stille bibelmeditasjon. Godeste Bonhoeffer anbefaler å bruke en hel uke på en enkelt tekst!

Det er forskjellige måter å gjøre dette på. En god venn av meg leser minst 10 kapitler i Bibelen hver dag, og stortrives med det. Andre leser mindre stykker, kanskje bare noen vers, som man gjør når man praktiserer Jesusmeditasjonen. Følg din rytme! Men les Bibelen! Jeg har også hatt god hjelp av Navigatørenes bibelmemoreringskurs, hvor man lærer sentrale bibelsteder utenat. I dag følger jeg ulike metoder, men synes kanskje Jesusmeditasjonen, og det som kalles Lectio Divina fungerer best for meg. Jeg har også med meg en liten notisbok og skriver ned de tankene jeg får underveis. Jeg skal komme tilbake med en nærmere presentasjon av Lectio Divina senere i denne serien. Det blir vel neste artikkel vil jeg tro.

Blant anabaptistene var bibelstudiet og bibelmeditasjonen særdeles viktig. Det var gjennom å lese Bibelen selv, at de kom frem til sin overbevisning i en rekke spørsmål som den gang som nå var livsviktig i deres etterfølgelse av Jesus.

Trenger du hjelp til å komme i gang? Da anbefaler jeg deg at du tar kontakt med Bibelleseringen og spør etter de hjelpemidlene de har laget, som er tilpasset ulike aldersgrupper.

Ingen kommentarer: