torsdag, mai 15, 2008

En anabaptistisk kommunitet med lidenskap for Jesus




Jeg har tidligere skrevet noe om Reba Place Fellowship her på bloggen. Jeg skriver gjerne mer om denne, da jeg synes den er en av de mest spennende av de kommunitetene jeg har vært borti, og som virkeliggjør en visjon om både å være en møteplass for et radikalt liv i Jesu etterfølgelse, samtidig som de er aktive med å nå ut med evangeliet. De er også tydelige når det gjelder den nytestamentlige menighetspraksisen, og har et sunt syn på kristent lederskap. Denne kommuniteten ble startet en varm august dag i 1957 (et år før jeg ble født). Navnet kommer av et gatenavn i byen Evanston i Illinois. Da flyttet en gruppe med Mennoniter inn i et tre etasjes blått hus, og deres visjon var å leve og gjøre tjeneste i byen Evanston. Måneder i bønn, samtale og kartlegging hadde ført til denne 'Herrens plantning' (Jes 61,3. Norsk Bibel 88/2007) I løpet av noen få måneder var Reba Place Fellowship grunnlagt: en kristen kommunitet inspirert av den første menigheten i Apgj 2. Den tidlige tiden var preget av samlinger i dagligstua i Reba Street nr 727, hvor man sang og delte, spilte bibelske dramaer og løftet frem Jesu eksempel.


På 1970 tallet gikk Reba Place fellesskapet gjennom en sterk vekstperiode. Kommuniteten utvidet seg i nabolaget, og holdt samlinger for det meste i større hushold. Det ble drevet et stort utadrettet arbeid, det var åndelig vekst og mange helbredelser skjedde. Men mange gjennomgikk også perioder med mye sønderknuselse og smerte. Å bo og leve i en kommunitet er ikke bare en idyll!


Tidlig på 1980 tallet ble Reba Place Church grunnlagt, som en egen enhet. Her ble det skapt rom for et forsamlingsmedlemsskap ved siden av medlemskapet i kommuniteten. Dette førte til større vekst, da ikke alle av ulike årsaker kunne være en del av kommuniteten. Søndagsgudstjenesten ble et tilbud til nabolaget og andre interesserte. På 1990-tallet gjennomgikk denne menigheten store endringer, blant annet når det gjelder lederskap. Menigheten ledes av det de kaller en styrende pastor og et råd.


Rådet består av en liten gruppe valgte medlemmer samt pastoren. Rådets medlemmer er kalt av Gud og forsamlingen og valget bekreftes gjennom en prosess i forsamlingen, hvor følgende kriterier gjelder:


1. Vedkommende må være fullt medlem av forsamlingen.
2. Vedkommende må være åndelig moden og bære synlige frukter.
3. Vedkommende må ha evnen til å bedømme, ha visdom, god dømmekraft og være visjonær.
4. Være tilgjengelig og ha kapasitet til å bry som om hele forsamlingen.
5. Ha et ønske om og en villighet til å tjene i rollen som rådsmedlem.


Disse velges for tre år ad gangen. Dagens pastor er Ric Hudges (det lille bildet), en mann i begynnelsen av 50 årene.


Reba Place Church presenterer seg som en forsamling sentrert rundt Jesus Kristus og Guds kongerike, med røtter i den anabaptistiske tradisjonen, som er katolsk i ånd, evangelisk i overbevisning, karismatisk i praksis og antirasistisk i sitt kall. På deres nettside http://www.rebaplacechurch.org/ finnes det en del prekener av Ric Hudges som jeg gjerne anbefaler deg å lytte til, om du behersker engelsk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg synes dette må være en veldig spennende menighet! Kan vi ikke få noe lignende i Norge?

Johannes

Bjørn Olav sa...

Jeg tror denne menigheten og denne kommuniteten kan være til stor inspirasjon for mange norske kristne. Så vidt jeg vet har menigheten også hatt, muligens har et norsk medlem! Det er jeg i ferd med å finne ut av. Jeg gikk på folkehøgskole med henne for l-e-n-g-e siden!