tirsdag, mai 06, 2008

Theosis - deltakere i guddommelig natur, del 1


Hva er den djupeste og sanneste meningen med livet? Den hellige Serafim av Sarov sa at "mennesket lever for å få i eie Den Hellige Ånd." Når alt kommer til alt lever vi på jorden for å leve i himmelen! For å bli "guddommeliggjort", for å bli ett med Gud. Når vi leser Den Hellige Skrift, og da i særdeleshet vårt Nye testamente, og kirkefedrenes undervisning dreier alt seg om denne vandringen og dette mål. Dette er vårt grunnleggende og opprinnelige kall. Så om vi spør oss selv og undrer oss over hva som er kallet vårt, så ligger svaret her. Apostelen Peter skriver om vårt livs mening, og det er nesten overveldende det han skriver: "Ja, alt vi trenger for å leve i gudsfrykt, har hans guddommelige makt gitt oss i gave ved at vi kjenner ham som kalte oss ved sin egen herlighet og makt. Slik har vi fått de største og mest dyrebare løfter. Ved dem skulle dere få del i guddommelig natur når dere har sluppet unna forfallet, som kommer av lystene i verden." (2.Pet 1,3-4. NTR 05)


Vårt åndelige kall er å oppnå theosis - å bli Gud lik, å forenes med Ham. Det er derfor vi må helliges gjennom helliggjørelsen. Theosis betyr opphøyelsen av mennesket til den guddommelige sfære, til Guds sfære. Det betyr menneskets forening med Gud. Vi forvandles til Hans likhet. Apostelen Paulus skriver:


"Og vi, som uten slør for ansiktet ser Herrens herlighet som i et speil, vi blir alle forvandlet til dette bildet, fra herlighet til herlighet, og dette skjer ved Herrens Ånd." (2.Kor 3,18)


Hl. Anastasisos av Sinai sier det slik:
"Theosis er en opphøyelse til det som er bedre, ikke en reduksjon av vår natur til noe mindre, heller ikke er det noen forandring av vår menneskelige naturs vesen. Det er den guddommelige plan, den frivillige nedstigning av den Mektige, som Han gjorde for å frelse andre. Det er det som er av Gud som har blitt hevet opp til en større herlighet, uten at det har foregått noen endring i vår natur."


(fortsettes)

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hva mener du om Basilea Schlink og Mariasøstrene?
Fant en bok hjemme, "Der Mesteren vandret"som jeg aldri hadde lest, en salgs reiselivsguide.
Da jeg ville finne ut om henne og ordenen gikk jeg på nettet.
Fant også mange kritiske røster , og det minte meg om andre sammenhenger hvor kontroll har regjert.
Bl.a skulle vi fortsette Jesu lidelse på denne jord, og ingen måtte stille noen spørsmålstegn om noesom ble sagt av Basilea,hvis navn betyr hersker..
Det ble regnet som opprør.

Ja, ja, den samme gamle visa igjen, persondyrkelse og løgner..

Wenche Johanne .

Bjørn Olav sa...

De to grunnleggerne av De evangeliske Mariasøstre, M.Basilea Schlink og M. Martyria er begge gått hjem til Herren. Jeg har i flere år holdt jevnlig kontakt med de norske Mariasøstrene, og har ved to anledninger vært på besøk på Kanaan, stedet de har i Darmstadt i Tyskland. Jeg var der første gang på 80-tallet, og for to år siden.

Det har skjedd mye med Mariasøsterfellesskapet de siste årene.

De to finske søstrene som brøt med Mariasøstrene, hadde nok en del rett i sin kritikk. Men leser du boken de har skrevet, skinner det også tydelig igjennom at de selv bar på ting. Gjør vi ikke alle det? Kritikken fra de finske søstrene, og flere andre ting som har skjedd underveis, har ført til mye godt. Det er et åpnere fellesskap enn før,jeg synes søstrene virker mye friere. Ingen ny leder er valgt, men Mariasøsterfellesskapet ledes av et lederteam som står for ulike oppgaver.

Jeg har fått mye velsignelse av å holde denne kontakten vedlike. De ber mye for Norge, og Kanaan er et fantastisk sted å være om man vil oppleve stillhet, og ha anledning til å trekke seg tilbake for en tid. De tar imot gjester, men ikke i år pga renovering av stedet. Fortsatt lever de helt og holdent i tro, også for det daglige husholdet.

"Der Mesteren vandret" er en fin guide å ta med seg om man skal til Israel. Jeg kan ellers anbefale deg å lese Mor Basileas selvbiografi, som har vært til stor hjelp for meg personlig. Den er i to bind:

Usporlige er Hans veier
Gud fullfører sitt verk

Bind 1 er nylig blitt revidert.

Kikk også på andaktsboken: "Jeg er i Herrens hender", som vår familie er blitt veldig velsignet av.

Og sist, men ikke minst, vil jeg anbefale "Jesus, den eneste", om brudekjærligheten til Jesus, den første kjærligheten til Ham.

Bøkene kan skaffes ved å henvende deg til UIO Kanaan, 62 95 31 02, eller du kan gå til deres web side, som du finner ved å gå til web siden for Ungdom i Oppdrag.

Det er ikke alt jeg kan stå inne for i det Mor Basilea skriver, men jeg leser henne med stor glede. For det er så mye godt å finne. Hun har grepet noe som du sjeldent finner: En dyp hengivelse og kjærlighet til Jesus, som merkes i hennes liv.

Anonym sa...

Takk for svar.
Jeg synes at det er vondt og ikke minst forvirrende og alltid skulle finne noe galt hos noen når du tenker at her.. var det virkelig noe godt å finne.

Din fremstilling virker jo balansert, men så forferdelig mye krass kritikk på nettet av denne ordenen fra et par hold,av noen av de som holder seg veldig til Ordet.

De har absolutt en god del viktige momenter, men noenganger lurer jeg på ; hva er denne hasardiøse ankage mot katolisismen ( vet at mariasøstrene er enevangelisk luthersk nonneorden, men noen mente at det var en blanding av katolsk mystifisme o.a.)
Føler at en ikke kan forlite seg på noen, og det er vel kanskje det som er best, " tenke sjæl", ta det som er bra og la det andre være. Men enkelte gode kristne er jo helt rabiate når det kommer til katolisismen, det er liksom verdens styggedom.
Men i neste øyeblikk så skal de samme som er i harnisk over katolisisnmen gå på svermeriske møter, med ledere som har begått ekteskapsbrudd,- kanskje det er like mye vranglære på den konferansen som i den katolske kirke?
Blir litt mistenksom av den voldsomme "rettroenheten" .
Er det sikkert at det er så rettroende i Guds øyne?

Wenche Johann.

Anonym sa...

Hei bjørn..

Jeg limer inn en link til en blogg som er meget kritisk til Todd bently, Toronto, word faith, og Latter rain bevegelsen. Det som gjør denne bloggen interessant er de personer denne personen trekker sin inspiasjon fra. Jeg kan blant annet nevne Jonatan Edwards, John wesley, A.W Tozer, Leonard RAvenhill, David Wilkerson, Jesse Penn Lewis, Ewan roberts for å nevne noen.
Det er en kvinne som står bak denne bloggen. Hun regner seg for en profet. Mye av det hun skriver er veldig veldig bra, men jeg blir litt spørrende.
Feks sier hun at Herren har vist henne at Toronto fenomenet var fra satan. Grunnen var at omvendelse knapt ble forkynt. Hun har også fått syner og drømmer om prominente folk som Paul Cain, Bob jones, Patricia King, Familien Copeland osv. Alle disse fremstår som mørkets tjenere i guds øyne. Hun sier til og med at C.P Wagner er antikrist og at gud har vist henne dette.

Jeg er selv ganske kritisk til pengekjøret i trosbevegelsen, alle de merkelige toronto fenomenene osv. Jeg registrerer at flere forkynnere jeg virkelig ser opp til i Norge er veldig for Toronto fenomenet. Feks Håkon Fagervik og jens Petter Jørgensen.

Jeg skjønner ikke dette. Hvem har rett. Om denne kvinnen ha rett i sine syner og drømmer (som absolutt virker troverdige) hva har da skjedd med dømmekraften hos oss?

Jeg skriver ikke dette for å være kritisk i det hele tatt. Mitt eneste oppdrag er sannheten. Det er klart man ikke skal låne øret til alle kritiske røster. Da kan man jo bli gal. Men denne siden som jeg helt tilfeldig kom over klarer jeg ikke å riste av meg. Kvinnen bak virker så langt jeg kan bedømme som en sann guds profet.

http://endtimespropheticwords.wordpress.com/2008/04/27/todd-bentley-ministering-in-auburndalelakeland-florida/

Som du ser er det mange artikler på denne siden, så jeg linket bare opp til en av dem.

Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Olav sa...

Wenche Johanne:

De dagene jeg var på Kanaan opplevde jeg en fin gudstjeneste forrettet av en eldre luthersk prest. Det er vanligvis lutherske prester som forretter søndagens gudstjenester. Det var ingenting ved den som verken minnet om katolsk "mystisisme", men forkynnelsen var sentralt evangelisk.

Det samme opplevde jeg i forbindelse med et møte hvor en kvinnelig gjest var hovedtaler. Hun var misjonær i et protestantisk kirkesamfunn, jeg husker ikke lenger hvilket.

I samtaler og møter med de norske Mariasøstrene, har jeg opplevd en sentrering rundt Jesus, en sjelden opplever andre steder.

Budskapet om omvendelse fra synd, den første kjærligheten til Jesus, forberedelse for endetiden er sentralt i Mariasøstrenes forkynnelse.

Jeg synes noe av det Mor Basilea skriver er vanskelig å forholde meg til. Av og til synes jeg hun "forherliger" lidelsen, og jeg deler heller ikke hennes syn på at Gud legger sykdom på mennesker. Jeg tror derimot at Gud kan bruke den situasjonen sykdommen skaper. Det er noe annet.

Men det er så mye annet som er så godt og som velsigner meg slikt. Jeg vil si det krever litt åndelig modenhet til å lese enkelte av hennes bøker. Derfor anbefaler jeg ikke alle til alle til en hver tid. Det betyr ikke at det nødvendigvis er noe galt med det hun skriver, men det kan misforstås og det kan bli for utfordrende for enkelte. Det er ingen tvil om at hun er radikal. Av og til har jeg måtte legge fra meg hennes bøker, for så å ta dem frem igjen og da kjenne at det var rett tid å lese dem.

Vår datter har i sin sykdom opplevd at Mor Basileas andaktsbok: Jeg er i Herrens hender vært viktig for henne. Hun sier: Av og til er det som om mor Basilea har lest meg, for så å si noe rett inn i livet mitt.

Vi bør følge rådet til Paulus i 1.Tess 5,20-21: "..forakt ikke profetord, men prøv alt og hold fast ved det gode."

Og til de kristne i Berøa:

"Jødene der hadde et edlere sinnelag enn de i Tessalonika, og de tok imot Ordet med all velvilje og gransket i skriftene daglig for å se om alt stemte." (Apgj 17,11)

Og jeg har møtt katolikker med en større hengivelse og kjærlighet til Jesus, enn jeg har møtt hos mange protestanter!

Måtte Herren vår Gud, Abrahams, Isaks og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi far rikelig velsigne deg.

Bjørn Olav sa...

Takk Morten Tobiaz, for informasjonen om denne siden. Jeg har nettopp vært innom den, og den er så innholdsrik at jeg trenger litt tid på å sette meg inn i innholdet. Håper du har litt tålmodighet med meg, så skal jeg komme tilbake med en kommentar om litt!

Det jeg kan si så langt er at vedkommende har festet seg ved ting jeg selv har lagt merke til, det lille jeg har sett av videokutt fra Lakeland.

Det andre er at jeg gjerne skulle ha visst litt mer om hvem det er som står bak denne bloggen. Blant annet om vedkommendes kirketilhørighet.

Men som sagt, jeg kommer tilbake til dette om litt.

Anonym sa...

Go kväll.
Intressant att läsa allt detta om Basilea Schlink,och Maria systrarna.Jag har själv en bok av Basilea,och jag tycker att den är helt underbar.Likaså,den boken som jag fick av dej BjornOlav, "La oss tillbe Herren",är också en underbar bok.Jag tänkte på en sak, kanske att det kan vara så,att den här Basilea hon har varit med om olika prövningar och saker i sitt liv,så hon därigenom kan vara till tröst för andra?
Eller hur?
Här är en dikt,som jag tror hon har skrivit:
"Majestetisk vesen,
la meg rett deg ere
og din sanne tjener vere.
la meg i ditt nerver
alltid for deg knele,
liksom engler hos deg dvele.
All min trang på min gang
er att jeg behager
Deg Gud alle dager!"
Jag ber om Herrens välsignelse till er alla!
Karin

Bjørn Olav sa...

Karin:
Ja, mor Basilea som hun ble kalt, fordi hun var åndelig mor for disse søstrene, var vel kjent med sykdom og lidelse. Hun var en prøvd person, og når man ser det som hun og søstrene har bygget opp i Darmstadt i tro, forstår man at det er mye forsakelser og mye lidelse bak alt dette. Motgangen har vært - og er fortsatt stor. Men når man opplever søstrene så er det alltid varme, godhet og smil som møter deg. Slik også med mor Basilea. Jeg møtte henne da jeg var på Kanaan på 80-tallet. Det var en stor opplevelse en en liten, vever kvinne som tydelig elsket Jesus. Jeg vil anbefale hennes selvbiografi, og boken "Når Gud svarer" som er sterke vitnesbyrd om bønnesvar på troens vei. Bøkene (kanskje også på svensk) kan skaffes via Ungdom i Oppdrag Kanaan. Jeg kan hjelpe deg med å få skaffet dem, om du ønsker.

Anonym sa...

BjornOlav:
Jag skulle mycket gärna vilja få tag på den här boken,och jag är mycket tacksam BjornOlav,om du vill hjälpa mej med det! Jag tycker att man upplever lite av prövningarna hon har,när man läser hennes böcker,och det genom den kärlek, till Jesus som man själv så starkt upplever när man betraktar hennes böcker!
Jag skulle vilja be om förbön,BjornOlav,för mitt högra ben,för genom operation för några år sedan,så blev mitt högra ben ung.en centimeter kortare,och jag har börjat känna av lite värk.
Måste nog kontakta läkare,men vi har ju en överläkarnas överläkare,som förmår!
Det är så härligt,när vi får be för varandra BjornOlav,och du vet att jag även ber för dej!
PS.BjornOlav jag väntar på brevet som du skulle skriva till Daniel,som du skulle sända till mej,och jag skulle få vidarebefodra till honom.
Jag ber att Gud ska låta all sin kärlek strömma in till dej BjornOlav!Ha en bra dag,hälsar Karin

Bjørn Olav sa...

Jeg skal sjekke om Mor Basileas bøker finnes på svensk, om ikke, så får jeg dem til å sende de norske.

Jeg skal huske spesielt å be for dette, Karin.

Når det gjelder brevet til pastor Daniel så mente jeg at jeg hadde sendt dette til deg, men når jeg ser nærmere etter, så er ikke det skjedd. Så derfor sender jeg det pr post i dag, og da burde det vel være fremme om noen dager.

Her er vårværet aldeles strålende. Min kone og jeg nyter solen på vår veranda som vender ut mot skogen, med en god kopp te. Ha en velsignet dag.

Anonym sa...

Jeg var på "Kanaan" som hjelper mange somre på 70 og 80 - tallet; og senere tok aktivt del i "Kanaan - venne" kretsen. Vil alltid stå i takknemlighetsgjeld til Mor Basilea og søstrene. De ga meg et helt nytt syn på kristendommen, nemlig: Kjærlighet til Jesus og alltid ha himmelen som mål. Det var en befrielse å komme dit å ta del i gudstjenester/tilbedelser/fester, men også hardt arbeide.Godt å oppleve en kristendom som ikke alltid nevnte "nåden allene", men som stilte krav til den troende. Nåden er nemlig "dyr", og da er det meningsløse ordet "lovisk" helt unødvendig.
Mor Basilea var ikke fri for feil, ei heller "Kanaan", men det finnes ikke noe feilfritt fellesskap eller ledere.