torsdag, mai 08, 2008

Gud signe vårt dyre fedreland!



Jeg sitter på verandaen med maisolens stråler lekende med grønnskinnet på bare bjørkegrener. Fra balkongen på den andre siden av huset leker vårt korsmerkede flagg seg med den svake vinden. I dag er det vår frigjøringsdag, og jeg kjenner på dyp takknemlighet for å ha det store privilegiet å få bo i dette landet. Men det er også med et vemod jeg sitter i hagestolen og tenker på de som er i ferd med å ødelegge vårt lands 1000 årige kristenarv - først og fremst ved å ødelegge ekteskapet. Det er første steget på veien bort fra Guds velsignelse. Jeg tenker på de nye lovforslagene som skal endre kristendomsfagets stilling i våre skoler. Jeg tenker på de tusener av fosterdrap som skjer hvert eneste år. Jeg tenker på vår flotte fedrelandssalme, at den ikke kunne ha vært skrevet i vår tid. Så langt har frafallet og forfallet kommet i vårt land. Det kommer nok en dag når det kommer krav om at korsmerket må fjernes fra vårt flagg, og både nasjonalsang og fedrelandssalmen må omskrives eller det må lages nye. Jeg håper du vil stanse ved ordene til Elias Blix, kanskje også synge den og takke Gud for Norge. Se hvor bevisst Blix var på å understreke betydningen av Guds Ord og Guds velsignelser.

Gud signe vårt dyre fedrelandog lat det som hagen bløma!Lat lysa din fred frå fjell til strandog vetter for vårsol røma!Lat folket som brøder saman bu,som kristne det kan seg søma!

Vårt heimland i mørker lenge låg,og vankunna ljoset gøymde.Men, Gud, du i nåde til oss såg,din kjærleik oss ikkje gløymde;du sende ditt ord til Noregs fjell,og ljos over landet strøymde.

Og Noreg det ligg vel langt mot nord,og vetteren varer lenge;men ljoset og livet i ditt orddet ingen kan setja stenge.Om fjellet er høgt og dalen trong,ditt ord heve då sitt gjenge.

Så blømde vårt land i ljos og fred,det grodde så grønt i lider.Men atter seig natt på landet nedmed trældom og tunge tider.Og folket det sukka etter ljos,og du lyste opp om sider.

Og morgonen rann, og mørket kvarv,som lenge vår lukka skygde.Du atter oss gav vår fridoms arvog honom i trengsla trygde.Du verna vårt folk og gav oss fred,og landet med lov me bygde.

Vil Gud ikkje vera bygningsmann,me fåfengt på huset byggja.Vil Gud ikkje vera by og land,kan vaktmann oss ikkje tryggja.Så vakta oss, Gud, så me kan bui heimen med fred og hyggja!

No er det i Noreg atter dagmed vårsol og song i skogen.Om sædet enn gror på ymist lag,det brydder då etter plogen.Så signe då Gud det gode såd,til groren ein gong er mogen!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for påminnelsen om at det er frigjøringsdagen i dag. Jeg må innrømme at det hadde jeg helt glemt. Nå har jeg hengt ut balkongflagget. Når jeg ser omkring så er forresten forbausende få flagg å se idag.

Ja, må Gud velsigne vårt fedreland!

Stener

Anonym sa...

Fedrelandssalmen ville nok ikke ha blitt skrevet på samme måte i dag. Gudsfrykten er blitt mer eller mindre borte i Norge, og vi har fått en veldig forflating av kulturen vår.

Johannes

Bjørn Olav sa...

Stener

Jeg er helt enig med deg: Det er ganske trist å se så få flagg. Krigsgenerasjonen er i ferd med å bli borte, og det ser ut til at mange i dag ikke setter nok pris på vår selvstendighet og frihet som nasjon. Skulle gjerne ha sittet med deg på brygga i hjembyen din idag, i det flotte maiværet. Det blir nok en vestlandstur i løpet av året. Må se de vakre fjellene og kjenne duften av sjø!

Anonym sa...

Ja, avfallet har sannerligen gått långt,inte bara i Norge,utan även i Sverige!Det är som du BjornOlav skriver att snart så tar dom bort korset i våra flaggor.Ja avfallet verkar bli värre och värre.Jag bävar över att en dag det ska bli förbjudet att säga namnet Jesus.
Så kära grannar i Norge vad vi kan och skall göra,det är att göra såsom Moses gjorde när Israels barn stred mot amalekiterna.Han höjde sina händer i bön till Gud!
Och så länge som Moses bad med uppsträckta armar så ledde Israels barn.Det är en sång strof som lyder ;

"När Mose arm i bön var höjd,gick folket fram i segerfröjd!"
Och glöm inte,kära vänner att vi har en mäktig Gud!!! Han är likadan idag!Han söker efter sina trogna bönebarn!
Ha en bra kväll,och Guds frid!
Karin

Bjørn Olav sa...

Karin har helt rett! Det vi trenger er mennesker som løfter hendene i bønn, og vi trenger de som holder forbederne oppe i bønn! Måtte nordmenn og svensker forenes i bønn for våre nasjoner!

Anonym sa...

Bjørn Olav skriver:
"Jeg tenker på vår flotte fedrelandssalme, at den ikke kunne ha vært skrevet i vår tid."

Og det er jo helt sant. Det er helt utenkelig at en slik tekst hadde blitt godtatt som fedrelandssalme i dag. Det er et stort tankekors.

Så da er det bare å følge med når det første utspillet fra folk med litt makt kommer om å endre/bytte ut de tradisjonelle sangene. "Det er jo ikke et flerkulturelt land verdig å ha slik favorisering og vektlegging på en bestemt religion." Høres det rart ut? Det er jo dette argumentet som bl.a. brukes vedr. debatten om innholdet i kristendomsfaget, nå KRL.

Hilsen
Thomas i S.

Anonym sa...

Bjørn Olav.

Jeg hadde satt veldig stor pris på om vi kunne treffe hverandre når du setter kursen mot Romsdalen. Ta gjerne kontakt når tiden nærmer seg for din tur nordover.

Stener

Bjørn Olav sa...

Thomas i S:

Jo, argumentasjonen høres kjent ut! Jeg bare venter på at dette skal bli det neste utspillet. Men korset og korsets budskap kan de aldri ta fra oss.