tirsdag, mai 06, 2008

Lokale samlinger for bønn og kontemplasjon



Det skjer mye spennende i engelsk kirkeliv for tiden, ikke minst det som skjer i forbindelse med de såkalte Julian of Norwich Meetings. Dette er økumeniske samlinger for bønn og kontemplasjon, enten som dags- og ukesretreater eller som månedlige samlinger i en lokal kirke eller et hjem.

En slik samling består gjerne av seks-15 personer, og de kommer gjerne fra ulike kirkesamfunn. Både legfolk og prester deltar. Rammen rundt det hele er en samling som består av åndelig lesning eller man lytter til musikk. Dette leder til 30 minutters stille, kontemplativ bønn. Etter denne drikker man gjerne te eller kaffe og snakker sammen.

Hensikten med samlingene er å lære Gud å kjenne, og gjøre seg erfaringer med Ham. Kontemplativ bønn er beskrevet som det å lytte til Gud, og åpne oss selv for Gud og vente stille på Ham. Johannes bruker ordet "betrakte" i 1.Joh 1,1, og det er i grunnen et godt ord. Johannes skriver: "Det som var fra begynnelsen, det som vi har hørt, det som vi har sett med våre øyne, det som vi betraktet og våre hender rørte ved..." (Norsk Bibel 1988/07) Når vi betrakter noe så lar vi vårt blikk dvele ved det, f.eks et bilde eller et landskap. Vi fester blikket på det. Dessverre er dette ordet "betrakte" blitt borte i den nye oversettelsen fra Bibelselskapet. Der står det: "det som vi har sett med egne øyne, det vi så..." I kontemplativ bønn søker man å bli oppmerksom på Guds nærvær og forbli i dette nærværet, fullstendig åpen for Gud.

Det er ikke det at ord er unødvendige, men ord kan komme i veien. Bønn innebærer det å lytte, så vel som det å snakke. Men ofte snakker vi så mye, at Gud aldri slipper til! Det å ganske enkelt være bør bli en naturlig del av vårt bønneliv. Det kan til og med være den eneste måten å be på når vi er slitne, eller sliter med sykdom.

Disse bønnesamlingene har fått navn etter den engelske mystikeren Julan av Norwich, eneboeren med tilholdssted midt i byen! De nåværende samlingene startet opp på 1960- og 1970 tallet etter inspirasjon fra såvel ørkenfedrene og ørkenmødrene, som fra de keltiske røttene.

Det bønnearbeidet vi leder har tatt initiativ til å starte lignende grupper i Norge. For tiden holder vi på med å legge siste hånd på en presentasjonsbrosjyre. Vi vil i den anledning også tilby et seminar i din menighet, hvor vi kan presentere opplegget nærmere. Når brosjyren er ferdig vil vi presentere dette nærmere her på bloggen.

Nøkkelordet for dette arbeidet er Salme 37,7:

"Vær stille for Herren og vent på Ham."

1 kommentar:

Anonym sa...

Flott tiltak, og så herlig med den katten!

Johannes