søndag, juni 29, 2008

Vekkelsens kjennetegn, del 1




Hva er vekkelse? Det er mange gode grunner for å stille nettopp dette spørsmålet. Jeg kan nevne to: Ordet brukes om så mangt, sist om det som skjer i Lakeland. Det andre er en overbevisning jeg har: Norge, ja hele Norden er i desperat behov av en himmelsendt vekkelse. Dette er årsaken til at jeg skriver om et tema som har opptatt meg siden jeg møtte Jesus i 1972, under den såkalte Jesusvekkelsen.

James I. Packer (bildet), professor i systematisk og historisk teologi ved Regent College i Vancouver, Canada har skrevet om temaet vekkelse, og har i den sammenhengen satt opp fem kjennetegn:

1. Bevissthet om Guds nærvær. Packer skriver: «Det første og fundamentale kjennetegn er en opplevelse av at Gud på forunderlig vis har kommet nær i sin hellighet, nåde og makt. Dette er følt som en oppfyllelse av den bønnen vi finner gjengitt i Jes 64,1 flg: «Gid du ville sønderrive himmelen og fare ned, så fjellene skalv for ditt åsyn .... for å kunngjøre ditt navn for dine motstandere, så folkene skalv for ditt åsyn.» Gud «kommer», «kommer nær», «besøker» sitt folk og gjør sitt herrevelde kjent. Effekten av dette er det samme som Jesaja opplevde, når han så «Herren sitte på en trone, høy og oppløftet,» og hørte englene som sang: «Hellig, hellig, hellig» og ble tvunget til å rope. «Ve meg, for jeg er fortapt. For jeg er en mann med urene lepper, og jeg bor iblant et folk med urene lepper." Det er med denne søkende, fortærende manifestasjonen av Guds nærvær at vekkelsen begynner, og ved at dette fortsetter, at vekkelsen varer ved."

2. Mottagelighet av Guds ord. Om dette sier Packer: "Følelsen av Guds nærvær gir ny autoritet til sannheten. Skriftens budskap som tidligere bare hadde overfladisk innflytelse, hvis det i det hele tatt, søker sine lyttere og leseres innerste vesen. Utsagnet som sier: "For Guds Ord er levende og virksomt og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom helt til det kløver både sjel og ånd, ledd og marg, og er dommer over hjertets tanker og motiver," (Hebr 4,12) bekreftes igjen og igjen. Guds budskap - evangeliets kall til omvendelse, tro og hellighet, til lovsang og bønn, evangelisering og tilbedelse viser seg selv selv umiskjennelig ekte i menneskets indre vesen. Det finnes ingen rom for halvhjertethet."

(fortsettes)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bjørn.. kunne gjerne ønske at du skrev en serie om hva som kjennetegnet sodoma og gomorra. Jeg tror det er viktig for oss å kjenne godt til dette ettersom det står at tiden når jesus kommer igjen skal være som denne tid. Selv tror jeg at vi er inne i denne tid, men hva kjennetegnet den egetlig.

guds fred til deg og dine.

morten tobiaz

Bjørn Olav sa...

Ønsket skal etterkommes! Guds fred til deg og dine også. Takk for alt du bidrar med på bloggen.