Det høres helt utrolig ut, men det er likevel sant: I Danmark har alle nybakte foreldre vært tvunget til å gå til en menighet tilhørende Folkekirken for å få sine barn registrert i de offisielle arkivene!
Det ble det stopp på i dag etter at det danske Folketinget innførte en ny ordning. Den nye ordningen innebærer at det er jordmødrene som heretter skal foreta registreringen og sende denne til det sogn som formelt står for fødselsregistreringen. Det er Politiken.dk som skriver om dette i dag.
Frem til i dag har danske foreldre -uansett om de har vært ateister eller medlem av andre trossamfunn - vært tvunget til å gå til det lokale kirkekontoret for å få registrert den nyfødte. Her er barnet så omhyggelig registrert i såkalte Ministralbøker.
Den nye ordningen medfører også at dødsfall nå baserer seg på legens utstedelse av dødsattesten. Men det er ikke bare i Danmark dette har vært et problem. Jeg husker fra min tid som pastor for Baptistkirken på Raufoss at dødsfall ble meldt til sognepresten, og om vedkommende som var død var medlem av vår forsamling, så var det sognepresten som sendte over dødsattesten til oss! Det er tross alt ikke så lenge siden. Jeg husker at den daværende sognepresten insisterte på at avdøde skulle skrives inn i kirkeboken for Den norske kirke, selv om vedkommende aldri hadde vært medlem der. Hun nektet meg å få originalen av dødsattesten, jeg fikk kun kopien!
Danske baptister er glad for den nye ordningen. Den gamle opplevdes som svært diskriminerende.
1 kommentar:
Samma ordning gällde ju även i Sverige fram till någon gång i början på 90-talet. Svenska Kyrkan skötte all folkbokföring så även den som behövde ett personbevis för att sedan gå till polisen och ansöka om ett pass fick gå till pastorsexpeditionen först. Samtidigt var ju Svenska Kyrkan ju fortfarande en statlig myndighet då, så då var det kanske mindre konstigt än vad det skulle upplevts som nu.
Legg inn en kommentar